Papež se dostal do sporu s maltézskými rytíři. Nelíbí se mu odvolání velkokancléře řádu kvůli kondomům

Papež František se dostal do sporu s Řádem maltézských rytířů. Řád totiž nedávno odvolal z funkce svého velkokancléře Albrechta von Boeselagere. To se ale nelíbí papeži, který podle agentury AP učinil neobvyklý krok a zřídil komisi, která má vyšetřit Boeselagerovo odvolání. Podle řádu je ale zřízení komise nepřijatelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František v polském Krakově

Papež František v polském Krakově | Zdroj: Reuters

„Odvolání velkokancléře je vnitřní záležitostí suverénního řádu maltézských rytířů, a tudíž spadá výhradně do kompetence řádu," komentovali papežův krok podle agentury AP maltézští rytíři. Ti sice přísahají věrnost papeži, ale řád má svou autonomii. Podle mezinárodního práva je řád suverénním nestátním subjektem bez vlastního území.

Němec von Boeselager v řádu zastával od roku 2014 funkci velkokancléře, která odpovídá zhruba ministru zahraničí a vnitra. Odvolán byl začátkem prosince.

'Papežovi chudých' je osmdesát. Kvůli gratulacím mu zřídili sedm e-mailů

Číst článek

Vedení řádu podle listu Il Messaggero vadilo, že von Boeselager přivíral oči nad rozdáváním prezervativů v rozvojových zemích. Podle AP šlo konkrétně o program v Barmě, kde pracovníci řádu pomáhali prostitutkám, aby se nenakazily virem HIV.

Katolická církev nedovoluje používání antikoncepce, včetně prezervativů, a za nejlepší prostředek proti šíření AIDS označuje zdrženlivost či monogamii. Papež František ale zaujímá k antikoncepci smířlivější postoj, podle něj je v určitých případech, jako je snížení rizika nákazy, užití prezervativů ospravedlnitelné.

Řád se věnuje charitě po celém světě

Řád maltézských rytířů vznikl již v roce 1048 v Jeruzalémě jako špitální bratrstvo. Byl jedním z největších a nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Svůj název dostal podle ostrova Malta, kterou v roce 1530 získal od císaře Svaté říše římské a od papeže v léno. V roce 1798 je z Malty vyhnal Napoleon Bonaparte.

Řád se věnuje především charitě a humanitárním aktivitám. Po celém světě má záchranné jednotky i nemocnice, speciální centra pro výzkum rakoviny či lepry a mimo jiné také pomáhá šířit osvětu v boji proti AIDS.

Nyní má řád dvě malá exteritoriální území - sídlo v Římě a pevnost St. Angelo na Maltě. Vydává vlastní mince a poštovní známky. Má diplomatické zastoupení u více než stovky států, včetně České republiky, a v OSN má pozorovatelský status.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme