Událost roku 2017. Jak se politici připravují na parlamentní volby?

Na podzim příštího roku si zvolíme nové poslance a po volbách vznikne také nová vláda. V dosavadních průzkumech jasně vede hnutí ANO vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. To už ovládlo letošní krajské volby. V ideálním případě by od příštího roku chtělo ANO směřování Česka určovat samo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a prezident Miloš Zeman na začátku letošního října (ilustrační snímek).

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a prezident Miloš Zeman na začátku letošního října (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že se letošní úspěch hnutí ANO v krajských volbách může opakovat i v těch sněmovních příští rok v říjnu. Hlavní soupeř pro ANO bude podle šéfa hnutí a ministra financí Andreje Babiše současný koaliční partner ČSSD.

„Politická situace je bohužel taková, že ve vládě sedí dva asi největší političtí soupeři a to se zobrazuje ve vyjádřeních pana premiéra, která mě mrzí. Téměř tři roky jsme spolu vládli, pan premiér tvrdí, že úspěšně. K tomu samozřejmě významně přispělo i hnutí ANO – hlavně ministerstvo financí,“ tvrdí Babiš.

Co ovlivní Babišův úspěch?

Do podzimních voleb zbývá 10 měsíců a podle analytičky Českého rozhlasu Marie Bastlové tak ještě může ovlivnit úspěch Babišova hnutí řada faktorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že se letošní úspěch hnutí ANO v krajských volbách může opakovat i v těch sněmovních příští rok v říjnu

„Pokud chce Andrej Babiš uspět, musí se vyvarovat především svých vlastních chyb. O jeho úspěchu ve volbách může rozhodnout například to, zda bude, nebo nebude úspěšná jeho elektronická evidence služeb, jestli se dokáže vyhnout skandálům, které by souvisely přímo s ním nebo s hnutím ANO, bude záležet i na tom, jestli vybere nějaké atraktivní kandidáty do čela svých kandidátek napříč republikou. Pak také na tom, zda konkurenční politické strany dokážou najít chytlavé a zajímavé téma, na které by třeba Andrej Babiš nedokázal odpovědět,“ komentuje analytička Bastlová.

Hlavní úkol ČSSD

Vyhrát sněmovní volby je hlavní úkol pro příští rok i pro ČSSD. Klíčový bude podle premiéra a předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky březnový stranický sjezd.

„Sjezd bude skutečně zaměřen na dva hlavní cíle: zvolit nové vedení strany, které povede ČSSD do voleb do Poslanecké sněmovny a schválit dlouhodobý program sociální demokracie, od kterého se bude odvíjet i volební program pro příští volby do Poslanecké sněmovny. Věnovali jsme se hlavním prioritám – hlavním skupinám obyvatel, na které by se ČSSD měla zaměřit. Pro nás do budoucna bude nepochybně důležité zvyšování mezd a platů v Česku,“ popisoval Sobotka plány své strany.

ČSSD i hnutí ANO už před časem připustily, že by se nebránily ani povolebnímu vyjednávání s teď opoziční KSČM o nové vládě - pokud by tomu odpovídal volební výsledek. Uspět ve volbách do sněmovny chtějí i další, třeba Starostové a nezávislí. Už oznámili, že na konci roku po vzájemné dohodě ukončí spolupráci s TOP 09.

Další rok Sobotkova premiérování: Kauza Altner, volební prohry, odvolání Dienstbiera s Němečkem

Číst článek

„V průběhu vyjednávání jsme se dále posunuli v mantinelech, které celostátní výbor dal pro předsednictvo ve vyjednávání jak s těmi regionálními stranami, tak s těmi celostátními stranami SNKED, soukromníci a KDU-ČSL. Naší snahou je vytvořit subjekt, který přivede do nejvyšších pater politiky lidi, kteří jsou známí ve svých regionech, tak jak se ukázalo v krajských volbách, že to funguje,“ řekl nedávno předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Že Starostové vyjednávají i s nejmenší vládní stranou - KDU-ČSL - potvrdil i šéf jejího poslaneckého klubu Jiří Mihola.

„Jsme připraveni ke spolupráci, cestu k ní máme otevřenou i schválením na celostátní konferenci KDU-ČSL, předtím to bylo samozřejmě projednáváno i na celostátním výboru. Jedná se také na krajských výborech, což je velmi důležití, Musí být vazba směrem k regionům, myslím si, že názory nejsou úplně jednotné, ale je dobře, že je otevřená diskuse,“ myslí si Gazdík.

Antibyrokratický balíček ODS

Ve sněmovních volbách musí v případě koalice každá ze stran získat víc než pět procent hlasů, aby se uskupení do sněmovny dostalo. Starostové a nezávislí chtějí rozhodnout o tom, s kým budou kandidovat, do konce ledna. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v březnu na celostátním sněmu. Uspět ve sněmovních volbách je hlavní cíl i pro opoziční ODS.

„Naším cílem bude získat takový volební výsledek, abychom dokázali zastavit a vyměnit levicovou populistickou vládu. Budeme strana, která přijde s vynikajícím programem, abychom ochránili zájmy všech aktivních, to jsou zaměstnanci, drobní podnikatelé, aktivní senioři. Klíčovou součástí našeho programu bude obrovský antibyrokratický balíček. Podle mě si zaslouží zrušení stovky zbytečných předpisů,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Navrhované změny v EET nepodpoříme, říká Zbyněk Stanjura (ODS)

Číst článek

Podle analytičky Českého rozhlasu Marie Bastlové může výsledky podzimních voleb ovlivnit i volba prezidenta, která bude začátkem roku 2018.

„Záleží také na tom, jestli se Miloš Zeman rozhodne obhajovat svoji funkci, pokud ano a pokud vydrží současný spojenecký pakt Andreje Babiše a Miloše Zemana, tak bude záležet na tom, jestli hnutí ANO postaví svého vlastního kandidáta. Pokud se tak nestane, jejich spojenectví může být velmi významným faktorem v příštích senátních volbách,“ tvrdí Bastlová.

Jestli bude Miloš Zeman znovu kandidovat, oznámí v březnu.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme