Příběh roku 2016: několik let vězení a čtyřmilionová pokuta pro lobbistu Dalíka v kauze Pandur

Byl pravou rukou premiéra za ODS Mirka Topolánka a měsíčně si vydělával 300 až 400 tisíc korun. Nyní sedí ve vězení, kam nastoupil 1. září 2016. Řeč je o lobbistovi Markovi Dalíkovi. Ten si podle soudu měl říct rakouskému výrobci obrněných transportérů Pandur o úplatek ve výši půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík nastupuje do věznice Praha-Ruzyně

Marek Dalík nastupuje do věznice Praha-Ruzyně | Foto: Martin Svozílek

Soud s Markem Dalíkem, který byl v kauze Pandurů jediný obžalovaný, začal už v roce 2014. Podle státního zástupce si řekl rakouskému výrobci obrněných transportérů Pandur o úplatek půl miliardy korun.

Lobbista u soudu příliš nemluvil. Vyprávěl o svém startu kariéry a čím se před dvěma lety zabýval. „V současné době se zabývám asi třemi oblastmi - stavím byty a kanceláře, spolupracuji s prodejcem lodí, zabývám se i nákupem a prodejem uměleckých děl a spoluvlastním z poloviny velký tenisový areál na kraji Prahy," řekl před soudem. Na dotaz soudkyně odpověděl, že vydělává 300 až 400 tisíc měsíčně.

Dalíkovo dovolání se komplikuje. Nejvyšší soud vrací spis v jeho kauze zpět do Prahy

Číst článek

„Vrchní soud projednal odvolání obžalovaného Marka Dalíka…a rozhodl rozsudkem takto: Obžalovaný Marek Dalík se odsuzuje k trestu odnětí svobody 4 let,"četl pravomocný rozsudek soudce Vrchního soudu v Praze Martin Zelenka.

Čtyřletý trest a čtyřmilionovou pokutu nechtěl komentovat ani Dalík, ani jeho právník Tomáš Sokol. „Nezlobte se, nejsem zbaven mlčenlivosti," řekl. Sokol podal dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek. Dalík tak už téměř čtyři měsíce sedí ve vězení, nejprve byl v pražské Ruzyni a nyní si odpykává trest ve Znojmě.

Státní zástupce chtěl vyšší trest

Státní zástupce Adam Bašný u soudu žádal, aby dostal Dalík osmiletý trest a pokutu 22 milionů korun. Pravomocný verdikt se mu tak zdál mírný, v zásadě byl ale s rozhodnutím spokojený.

„To je dobrá zpráva pro všechny slušné občany v této zemi. Nejdůležitější je konstatování viny a odsouzení tohoto pachatele," řekl.

Sám jednačtyřicetiletý Marek Dalík od začátku vinu popíral. Z vězení by měl vyjít v roce 2020, tedy pokud ho soud nepropustí podmínečně dřív.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme