Na Maltě obžalovali únosce libyjského letounu. Hrozí jim až doživotí, obvinění odmítají

Dva libyjští únosci letadla, které v pátek přistálo na Maltě, byli v neděli před maltským soudem obžalováni z terorismu a dalších zločinů. Informovala o tom agentura DPA, podle které jim hrozí doživotní trest. Únosci stále nesdělili motiv svého činu ani nepožádali o propuštění na kauci. U soudu ale veškerá obvinění popřeli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unesený libyjský Airbus A320

Unesený libyjský Airbus A320 | Zdroj: Reuters

Dva Libyjce ve věku 27 a 28 let předvedli v neděli v poledne policisté před soud na Maltě. Byli obžalováni z terorismu, únosu, použití síly na palubě letadla a omezování osobní svobody.

Podle zahraničních agentur jsou oba únosci stoupenci bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který zemi vládl od roku 1969 do října 2011, kdy byl zabit během povstání.

Únosci libyjského letadla se vzdali, na Maltě požádali o politický azyl

Číst článek

Dvojice unesla v pátek Airbus A320 libyjské státní letecké společnosti Afriqiyah Airways. Na palubě letadla na vnitrostátní lince z města Sabhá do Tripolisu bylo 118 lidí, z toho sedm členů posádky. Podle maltského premiéra bylo mezi pasažéry 82 mužů, 28 žen a jedno dítě.

Mladíci cestujícím hrozili, že mají ruční granáty a stroj vyhodí do povětří. Letoun později přistál na Maltě, kde se únosci po několika hodinách vzdali policii a propustili všechny cestující i členy posádky.

Malý středomořský ostrov Malta je vzdálen asi 500 kilometrů severně od libyjského pobřeží. Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011.

Na základě jednání různých frakcí zprostředkovaných OSN vznikla na počátku roku vláda národní jednoty, která však stále nemá pod kontrolou celou zemi. Některé regiony jsou pod kontrolou různých ozbrojených milic, včetně radikální organizace Islámský stát.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme