Ježíšově rodišti vládne už 4 roky žena. „Hodně to změnilo místní stereotyp,“ říká starostka Betléma

Jednomu městu v Palestině vládne žena. Padesátiletá Vera Babúnová je už čtyři roky starostkou Betléma. V posledních dnech organizovala přípravy na narozeniny nejslavnějšího místního rodáka – Ježíše Krista. Pětinásobná matka úspěšně boří stereotypy o patriarchální arabské a palestinské společnosti. Jednoduché to ale tato odhodlaná a vlastenecká žena v čele Betléma nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starostka Betléma Vera Babúnová

Starostka Betléma Vera Babúnová | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Muži si stále ještě myslí, že ženy nemají schopnost řídit státní instituci. Někteří kolegové takovéto postoje zastávají. S těmi mám problémy. A zatímco se muž musí snažit, aby si vybudoval postavení, tak se žena musí snažit dvakrát tolik,“ říká Babúnová.

Zelenooká černovláska mluví nádhernou učebnicovou arabštinou. Stejně tak skvěle ale mluví Vera Babúnová i anglicky. Studovala totiž americkou literaturu. „Mě volili muži i ženy. Palestinská společnost ženám možnosti dává, ale ne takové, jaké dává mužům. Je to orientální, patriarchální společnosti, kterou ovládají muži,“ pokračuje.

Zdejší první starostka pochází ze staré betlémské katolické rodiny. Betlém už je dnes převážně muslimský a některým rigidnějším kruhům žena v čele města vyloženě vadila. Sesadit se ji pokoušeli jak muslimští, tak křesťanští nespokojenci. Vera Babúnová ale všechny útoky ustála.

Křesťané opouštějí Blízký východ. Betlém, rodiště Ježíše Krista, je už převážně muslimský

Číst článek

„Naopak na mezinárodní úrovni mě, jakožto ženu v čele radnice uprostřed orientální společnosti, přijali skvěle. Hodně to změnilo stereotyp, který o Blízkém východě a Palestině ve světe panuje,“ říká Babúnová.

Jiná starostka v Palestině není, ve vysoké politice se ale ženy vyskytují často. V současné vládě například zasedá ministryně turizmu, ženy se na ministerských postech objevovaly i dříve.

Asi nejznámější dámou palestinské politiky je Hanán Ašrávíová, bývalá mluvčí vyjednávacího týmu během mírového procesu v devadesátých letech. „Když si žena věří a dá se do politického boje, může dosáhnout svého. Zákon jí v tom nebrání. A tak jsem se dostala do čela volebního bloku hnutí Fatah a betlémští muži i ženy mě zvolili starostkou,“ popisuje Vera Babúnová svou politickou dráhu.

Vánočně vyzdobené ulice v Betlémě | Foto: Štěpán Macháček

Kormidlo Betléma převzala před čtyřmi lety, kdy ve městě vládla rekordní nezaměstnanost. Ta trápí zdejší Palestince i dnes. Radnice se snaží přilákat víc turistů, podle starostky má ale rozvoj pod izraelskou okupací nepřekonatelné limity. Dříve sesterská města Jeruzalém a Betlém dnes odděluje osm metrů vysoká betonová zeď.

„Život za zdí je prostě životem za zdí. Je to forma blokády a já se bojím, že tím začne růst i taková vnitřní blokáda ve zdejších lidech. Není přeci normální obehnat zdí vzdělané, kulturní lidi, kteří jsou schopní něco dávat, a držet je v uzavřené oblasti. Ve zdi je sice brána, i ta se ale občas zavírá. Zeď s postupem doby stále více ovlivňuje zdejší lidi mentálně a duševně,“ tvrdí.

Až na některé zpátečníky a politické rivaly se ale starostka Vera Babúnová těší uznání mnoha betlémských pánů. Radnici podle nich může vést žena velice dobře.

Vánočně vyzdobené ulice v Betlémě | Foto: Štěpán Macháček

„Proč by to nebylo možné? U vzdělaných a kulturních národů je možné všechno. Bůh stvořil muže i ženu a všichni mají své cíle a ambice. Proč by si je neměli plnit?“ říká Kostantín Ghoném, který v uličce nedaleko náměstí Jesliček postává se svým kamarádem před krámkem s alkoholem.

Oba betlémské gentlemany přivádí můj dotaz k živé diskuzi o světových poměrech. „Margaret Thatcherová, Angela Merkelová, Golda Meirová, Cipi Livniová, Ghándíová, ty všechny byly lepší než muži. Také paní Vera pracuje lépe než kdejaký muž,“ zastává se své starostky Džozéf Mitrí.

A za paní Veru Babúnovou by se postavil i Tálib, který v Betlémě na ulici smaží falafel. „Žena může i v politice uspět lépe než muž. Když pracuje hlava, tak může dělat svou práci perfektně,“ poklepává si na hlavu Tálib a nabízí mi sendvič se smaženými cizrnovými kuličkami.

Vánočně vyzdobené ulice v Betlémě | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme