Příběh 2016: Bolt na LOH obhájil zlato a zapsal se do historie s takzvaným triple-triple

Po letošní sezoně má doma už devět olympijských medailí. V brazilském Riu totiž jamajský sprinter Usain Bolt jako první atlet historie završil takzvaný triple – triple. Jako první získal tří zlaté sprinterské medaile na třech olympijských hrách v řadě. Přitom si rád přezdívá nejrychlejší lenoch na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt získal 9 zlatých olympijských medailí

Usain Bolt získal 9 zlatých olympijských medailí | Zdroj: Reuters

Mužská stovka, to je tradičně časově nejúspornější finálová disciplína olympijských her. A také v Riu de Janieru z ní nejvíce krátil urostlý Jamajčan. 9 sekund a 81 setin a Usain Bolt mohl křepčit po své v pořadí už druhé obhajobě na nejprestižnější sprinterské trati. A jak je známo, podobně úspěšný byl v Brazílii ještě na 200 m a štafetě 4× 100 m.

„Nemůžu uvěřit, že jsem to zvládl. Triple-triple... Když jsem se ve štafetě blížil do cíle, cítil jsem, jak ve mně vřou emoce. Mám velkou radost. Byla to dlouhá a stresující jízda a je mi ctí, jak jsem se s ní vypořádal,“ rozplýval se Bolt po svém devátém olympijském finále v kariéře a vždy vítězném.

Bolt má svůj 'triple triple'. S kolegy ovládl štafetu a získal deváté olympijské zlato

Číst článek

O šanci na triple-triple přitom málem přišel ještě dlouho před svým prvním rozběhem v Riu. Kvůli zranění stehna odstoupil z jamajského šampionátu, který stejně jako třeba ten americký rozhoduje o účasti na vrcholných akcích sezony. Národní asociace mu místo ve výpravě zajistila až dodatečnou výjimkou.

Na svého známého krajana nedají Jamajčané dopustit a platí to i obráceně. „Závodit pro lidi na Jamajce pro mě vždycky bylo hodně důležité. Když se po olympijských hrách nebo světových šampionátech vracím domů, moc si to užívám. Dostává se mi velkolepé lásky a podpory. Každý si na mě chce šáhnout, vyfotit se, promluvit si. Já se všem snažím vyjít vstříc. Vážím si toho respektu,“ říká Bolt.

Sprinter Usain Bolt už nechce běhat dvoustovku | Foto: Reuters

Loajalitu jamajského sprintera znají dobře i čeští fanoušci. Na ostravskou Zlatou tretru dostával pozvánky už jako junior a za náklonnost se organizátorům odvděčil i letos. Svá hravá gesta předváděl na tuzemském mítinku už poosmé. Herecké schopnosti si Usain Bolt otestoval i mimo prostor startovních bloků. Bratři Turnerové s ním totiž natočili dokument s vypovídajícím názvem I am Bolt.

Další umělecký přídavek zatím nejrychlejší muž planety neplánuje, a ani těch atletických už tolik nebude. Příští rok po světovém šampionátu v Londýně chce ukončit profesionální kariéru. Tou dobou bude mít krátce před 31. narozeninami a tretry možná vymění za kopačky. V blízké budoucnosti má totiž jinak velký fanoušek Manchesteru United podstoupit přípravu s Borrusií Dortmund.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme