Příčinou pádu letadla s Alexandrovci byla chyba pilotů nebo závada, tvrdí ministr dopravy

Za nedělní havárii ruského vojenského letadla, na jehož palubě bylo 92 lidí, pravděpodobně může chyba pilota, případně technická závada. Řekl to ruský ministr dopravy Maxim Sokolov. Původně připouštěl i možný teroristický útok. Na palubě byla i část členů slavného Alexandrovova armádního souboru písní a tanců. V Rusku byl na pondělí vyhlášen státní smutek k uctění památky obětí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Moskvě uctívají památku Alexandrovců a ostatních pasažérů z havarovaného letadla

Lidé v Moskvě uctívají památku Alexandrovců a ostatních pasažérů z havarovaného letadla | Zdroj: Reuters

Některá ruská média bezprostředně po katastrofě začala spekulovat, že za pádem stroje by mohl být teroristický útok. Sokolov v neděli sice prohlásil, že vyšetřovatelé prověřují všechny možnosti, v pondělí už ale řekl, že útok teroristů nepatří k hlavním vyšetřovacím verzím.

„Pokud je nám známo, základní verze nepočítá s možností teroristického činu. Vycházíme tedy z toho, že příčinu katastrofy mohlo být buď nějaké selhání techniky nebo pilotní chyba,“ řekl ministr.

Alexandrovci přežili rozpad SSSR, v Praze byli poprvé v roce 1937

Číst článek

Letadlo Tu-154 směřovalo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja. Zřítilo se do Černého moře krátce po mezipřistání v Soči.

Tisková služba ministerstva obrany uvedla, že doposud se podařilo najít těla 11 obětí neštěstí. Do pátrání je zapojeno 3500 lidí, včetně 135 potápěčských specialistů, čtyři desítky plavidel, pět vrtulníků, bezpilotní letouny a sedm hlubinných aparátů.

Ministerstvo obrany také vydalo prohlášení, v němž oznámilo, že příbuzní každého vojáka a civilního zaměstnance ministerstva, kteří při neštěstí zahynuli, dostanou odškodné 5,8 milionu rublů (2,5 milionu Kč).

Jitka Malá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme