Ruské pátrací týmy našly další oběti i kusy havarovaného letadla. Černé skříňky zatím nemají

Ruské pátrací týmy v pondělí našly v místě pádu letadla Tu-154 v Černém moři těla dalších dvou obětí neštěstí. Zatím tak nalezly 13 mrtvých z celkového počtu 92 lidí na palubě. Těla prvních deseti obětí už byla přepravena do Moskvy. Potápěči také vyzdvihli z moře další kusy letounu. Ruští činitelé opět vyloučili, že by za tragédií byl teroristický útok. V Rusku v pondělí platil státní smutek k uctění památky obětí, všechny instituce stáhly vlajky na půl žerdi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská administrativní budova v Krasnojarsku stahuje vlajku na půl žerdi

Městská administrativní budova v Krasnojarsku stahuje vlajku na půl žerdi | Zdroj: Reuters

Pátrači v pondělí objevili další části letadla včetně dvou řídících jednotek, zhruba pětimetrového kusu trupu a okénka. Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně v hloubce desítek metrů a v okruhu zhruba půl kilometru.

„Byl nalezen pětimetrový fragment letounu Tu-154 a připravuje se jeho vyzvednutí," citoval TASS svůj zdroj ze štábu. Část trupu nalezli záchranáři v místě, kde předtím narazili na jiné úlomky letounu.

Alexandrovci přežili rozpad SSSR, v Praze byli poprvé v roce 1937

Číst článek

Pokračuje zároveň pátrání po takzvaných černých skříňkách se záznamem hovorů v kokpitu a fungování přístrojů. Na místě katastrofy, necelé dva kilometry od břehu Černého moře v Soči, pracuje tým asi 3500 lidí, včetně 135 potápěčů, 40 vojenských lodí a pět vrtulníků, bezpilotní letouny a sedm hlubinných aparátů.

Do Moskvy v pondělí dorazilo první letadlo s deseti těly, která záchranáři nalezli krátce po tragédii. První již lékaři identifikovali, totožnost mrtvého ale nezveřejnili. Z pozůstatků je odebírán genetický materiál k porovnání s příbuznými, což naznačuje, že těla byla pádem značně poškozena.

Ruské ministerstvo obrany popřelo spekulace kolující po internetu, že dosud nalezená těla měla na sobě záchranné vesty.

Technická závada, nebo chyba pilota?

Ruští činitelé také opět vyloučili, že by za neštěstím byl teroristický útok. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že za havárií byla pravděpodobně chyba pilota, případně technická závada.

Příčinou pádu letadla s Alexandrovci byla chyba pilotů nebo závada, tvrdí ministr dopravy

Číst článek

Podle ruské kontrarozvědky FSB se mohl do motoru dostat nějaký předmět, nebo stroj natankoval nekvalitní palivo, které mělo za následek ztrátu tahu a zastavení motorů, případně šlo o chybu v pilotování anebo technickou závadu na letadle.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že příbuzní každého vojáka a civilního zaměstnance ministerstva, kteří při neštěstí zahynuli, dostanou odškodné 5,8 milionu rublů, teda asi 2,5 milionu korun.

Členové Alexandrovova armádního souboru písní a tanců | Foto: Reuters

Letadlo Tu-154 se zřítilo do Černého moře krátce po startu v neděli časně ráno. Všech 92 lidí na palubě nehodu nepřežilo. Mezi nimi byl i slavný ruský Alexandrovovův armádní soubor písní a tanců.

Do Černého moře se zřítilo letadlo s Alexandrovci. Putin vyhlásil státní smutek

Číst článek

Ruské úřady vyhlásily na pondělí státní smutek. Televizní kanály zrušily zábavné pořady a estrády. Jak uvedl zástupce ministerstva obrany Igor Konašenkov, ministr Sergej Šojgu nařídil poskytnout rodinám obětí leteckého neštěstí okamžitou materiální i psychologickou pomoc.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme