Přes oblevu a deštivé počasí jsou skiareály v Jizerských horách v provozu

Dnes tam vyrazili na sváteční lyžování sjezdaři i běžkaři. Sice promokli, ale dobrá nálada většině z nich nechyběla.

V bílé stopě místy úseky, kde je tráva, bláto a kamení, na sjezdovkách mokrý sníh a žádné fronty na vlek. Rozmary počasí ale od svátečního lyžování neodradily všechny. Skalní běžkaři a sjezdaři dorazili a dobrou náladu jim nevzalo ani vytrvalé mrholení.

„Zase tu nejsou skoro žádní lidé, děti si to užijí, takže nám to počasí zase tolik nevadí,“ říkají lyžníci. „Není to tak zlé, jak to mohlo vypadat. Na to, že je teplo, sníh drží."

Manželé Tereza a Michal přijeli se svými dětmi z Prahy na celý týden. Věří, že mají tedy dostatek času na to, aby se dočkali třeba i slunce nebo sněžení.

V to samé doufá vlekař Michal Ptáčník ze Severáku: „Pěkně si to sedlo, ale už je lepší předpověď, mělo by začít mrznout, technického sněhu máme zatím dost.“

Na Jizerské magistrále je situace podobná. Podrobnější informace mají vždy v informačním turistickém centru v Bedřichově, kde má dnes sváteční službu Helena Morávková: „Naposledy se stopy upravovaly 25. prosince kolem čtvrté ranní,“ popisuje, co se teď na magistrále děje.

„Upravená je trasa ze Stadionku na Novou Louku, horší to je od točny přes Krásnou Máří na Žďárek, tam raději nejezdit,“ radí.

„Jsou úseky, kde se jezdit dá, ale už je i několik míst kde je nutné přenášet,“ potvrzuje jediný běžkař, kterého jsme dnes potkali.

Běžkař Tonda byl jeden z mála, kteří dnes na běžky vyrazili, svědčí o tom i pohled na parkoviště - na Maliníku stojí dvě auta, na centrálu je volná asi polovina míst.

autor: sas
Spustit audio