Internet cenzurovat nebudeme, ohradilo se vnitro proti Zemanovi. Pošle mu více informací

Nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám nebude cenzurovat obsah médií ani internetu. Ministerstvo vnitra se tak ohradilo proti části vánočního poselství Miloše Zemana. Prezident v projevu zmínil, že by si nepřál, aby se resort stal novodobým Koniášem. Česko podle něj nepotřebuje cenzuru a ideovou policii. Centrum začne fungovat od ledna a má monitorovat potenciální teroristické hrozby a bojovat s dezinformačními kampaněmi. Nový tým sestavuje právnička ministerstva vnitra Eva Romancovová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

„Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ani žádné jiné pracoviště ministerstva vnitra nebude cenzurovat obsah médií ani internetu,“ sdělila mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Na ministerstvu vnitra vznikne protiteroristické centrum. Má reagovat na nové hrozby

Číst článek

Prezident Miloš Zeman nyní podle ní dostane ucelený materiál k náplni práce nově vznikajícího centra, aby měl možnost se s ní seznámit.

Nový odbor bude od ledna součástí Centra boje proti terorismu, které vzniklo v reakci na teroristické útoky v Evropě. Zjištění by měl předávat policii, armádě a tajným službám.

Jedna z částí odboru se bude specializovat na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů, včetně sociálních sítí, a jejich vyvracení. Lidé by měli pravdivou informaci získat během několika minut nebo hodin. Časem by podobné skupiny měly vznikat i na dalších ministerstvech, za koordinaci bude zodpovídat úřad vlády.

Ministerstvo vnitra reaguje svým prohlášením na kritiku od Miloše Zemana.

Miloš Zeman při vánočním poselství 2016 | Foto: ČTK

V pondělním vánočním poselství se prezident postavil proti zřízení Centra proti terorismu a hybridním hrozbám s tím, že jde o cenzuru.

Útvar Zeman přirovnal ke komunistickému cenzurnímu orgánu Úřadu pro tisk a informace.

„Nepřál bych si, aby naše ministerstvo vnitra bylo jakýmsi novodobým Koniášem. Nepotřebujeme cenzuru, nepotřebujeme ideovou policii, nepotřebujeme nový Úřad pro tisk a informace, pokud máme i nadále žít ve svobodné a demokratické společnosti,“ uvedl Zeman.

Prezident Zeman ve vánočním poselství vyzdvihl ekonomickou situaci v Česku, kritizoval pokles investic

Číst článek

Ministerstvo na svém webu již dříve uvedlo, že centrum nebude mít „tlačítko na vypínání internetu", nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru. Nebude z internetu ani z tištěných médií odstraňovat žádný obsah.

Centrum také nemá být podle resortu bezpečnostním sborem, orgánem činným v trestním řízení ani zpravodajskou službou.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme