Barack, nebo Donald? Obama se pře s Trumpem, koho by Američané zvolili

Současný a budoucí americký prezident se na dálku pustili do sporu o to, kdo z nich by vyhrál případný vzájemný souboj v letošních prezidentských volbách. Barack Obama v pondělním televizním rozhovoru prohlásil, že pokud by mu zákon umožňoval kandidovat potřetí, získal by v listopadu podporu většiny voličů. "V žádném případě," kontroval na Twitteru jeho nástupce Donald Trump.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama během své letošní poslední tiskové konference.

Barack Obama během své letošní poslední tiskové konference. | Zdroj: Reuters

Republikánský magnát v listopadu porazil Obamou podporovanou demokratku Hillary Clintonovou a mnozí experti se domnívali, že kdyby místo nepopulární političky mohl kandidovat současný prezident, Trumpa by porazil.

"Jsem přesvědčen, že kdybych kandidoval znovu a nabídl Američanům své vize, dokázal bych mobilizovat většinu lidí, aby se za ně postavili," prohlásil Obama v narážce na pozitivní poselství své kampaně z roku 2008 vyjádřené sloganem "Ano, můžeme!"

Trump, kterému k vítězství pomohla kampaň postavená mimo jiné na kritice Obamovy "měkké" imigrační politiky či reformy zdravotní péče, si je jist svou případnou výhrou i nad současným šéfem Bílého domu.

Voliči by podle něho sotva dali hlas Obamovi kvůli tomu, že nezvládá boj s teroristickou organizací Islámský stát, nechává americké firmy vyvážet výrobu mimo území USA a prosadil "škodlivou" reformu zdravotnictví.

Clintonová sice v listopadovém souboji dvou historicky nejméně populárních kandidátů Trumpa porazila v celkovém počtu voličů, republikán však získal většinu volitelských hlasů zajišťujících zvolení do úřadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme