Kauza Vojenského zpravodajství: soud opět zrušil osvobozující verdikt nad Janou Nečasovou

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová a manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana se opět potkají. Pražský městský soud totiž podruhé zrušil osvobozující verdikt v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Jana Nečasová u soudu

Petr Nečas a Jana Nečasová u soudu | Foto: Filip Jandourek

Pražský městský soud vyhověl státnímu zástupci Rostislavu Bajgerovi z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který se na místě odvolal proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten zprostil viny Nečasovou a tří bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

Soud přerušil jednání v kauze 'poslaneckých trafik'. Advokáti viní žalobce z podjatosti

Číst článek

„Městský soud v této věci rozhodoval 23. prosince v neveřejném zasedání. To znamená, že byli přítomni pouze členové senátu rozhodování. Bylo rozhodnuto tak, že rozhodnutí soudu prvního stupně jsme zrušili a vrátili Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k novému projednání,“ upřesnila pro Český rozhlas Puci a potvrdila tak informaci ze soudní databáze.

Více ale podle České televize Puci sdělit nemohla s tím, že odůvodnění bude rozesílat Obvodní soud pro Prahu 1. Odůvodnění tak bude k dispozici až poté, co ho obdrží účastníci řízení.

Podle soudkyně se nepodařilo prokázat vinu a motiv

Soudkyně Helena Králová v případu rozhodovala už třikrát. Poprvé v červnu 2014 kdy Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění.

Pražský městský soud však už tehdy Králové případ zpravodajců vrátil. Nečasová, dříve Nagyová, i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení. Loni v květnu pak soudkyně ohledně všech obžalovaných dospěla k závěru, že se trestný čin nestal.

'Poslanecké trafiky' řeší Králová. Soudkyně, která už o Nagyové rozhodovala

Číst článek

Žalobci se ale úspěšně odvolali, obvodní soud proto rozhodoval znovu a v červnu obžalované znovu nepravomocně osvobodil, protože podle Králové skutky popsané v obžalobě nebyly trestnými činy a také se nepodařilo prokázat motiv.

ČTK, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme