Policie tají informace o kriminalitě. Zveřejnění prý chystá, ale zatím se raději soudí

Ministerstvo vnitra i Policejní prezidium tvrdí, že zveřejnění podrobných informací o kriminalitě by přišlo na skoro 26 milionů korun. Interní dokument ale naznačuje, že jde o obstrukční taktiku a policie zveřejnění map kriminality začala v poslední době připravovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka práce zásahové jednotky Policie Jihočeského kraje

Ukázka práce zásahové jednotky Policie Jihočeského kraje | Foto: Policie Jihočeského kraje

Když datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka požádal policejní prezidium o výpis trestných činů za posledních pět let, policie ho odmítla. Ministerstvo vnitra ale rozhodlo, že není možné informace jednoduše tajit, policejní právníci tak museli přijít s jiným řešením. Nakonec napsali, že poskytnutí zmíněných informací by bylo extrémně pracné a vyzvali novináře, aby zaplatil náklady ve výši 25 827 649 korun.

"Mnohamilionové" řešení následně posvětilo i ministerstvo vnitra a Cibulkovi tedy nezbylo nic jiného než se bránit správní žalobou. Při její přípravě narazil někdejší novinář a nyní právník v kanceláři RHK Tomáš Němeček na vyjádření, které za odbor tisku a prevence sepsal policejnímu prezidentovi Jiří Vokuš.

Ten v dopise, který je součásti spisu, uvádí, že žádost o informace je možné vyřídit třemi způsoby: buď strojovým poskytnutím informací, nebo ručním posouzením každé dotčené informace, což by bylo extrémně časové náročné. Třetí možnost je pak požadavek na zmíněnou milionovou částku.

Už v původním rozhodnutí stálo, že by se automatické zpracování dalo minimálně u části požadovaných informací použít. I to však policie odmítla.

Novinář chtěl databázi trestných činů. Policie mu naúčtovala 25 milionů

Číst článek

Oddělení tisku a prevence pak policejnímu prezidentovi doporučilo zvolit třetí možnost, nicméně s varováním, že je třeba počítat se zveřejněním a následnou kritikou: „Média mohou komentovat věc v tom smyslu, že Policie České republiky by sama měla informovat veřejnost o stavu kriminality na svých webových stránkách, jak to činí některé zahraniční policejní sbory, a neměla by hatit snahy soukromých subjektů v tomto ohledu přemrštěnými finančními požadavky.“

V dokumentu, který předcházel zveřejnění policejního postu na Zpravodajském webu Českého rozhlasu, pak Vokuš nabídl už i scénář obrany proti případné medializaci - doporučil zdůrazňovat náročnost poskytnutí informací. Nanvíc připojil i příslib, totiž „... že Policie České republiky zveřejnění map kriminality připravuje.“ Jak ale vyplývá ze stejného spisu, podle informací oddělení tisku a prevence se však "na tvorbě map kriminality pro veřejnost aktuálně nepracuje.“

Rozhodnutí nakonec nevydal policejní prezident Tuhý, ale jeho první náměstek Martin Vondrášek, který se ztotožnil s návrhem tiskového odboru. Požadovanou milionovou úhradu následně schválilo i ministerstvo vnitra, případem se tedy bude zabývat Městský soud v Praze.

Nová zjištění ukazují, že policie na mapě kriminality skutečně začala pracovat. pro připomenutí|: ještě v červenci policie poskytnutí informací jednoznačně odmítala. „Problematikou tvorby map kriminality určených ke zveřejnění se zabývá neformální pracovní skupina zřízená v rámci Policejního prezidia České republiky, ve které působí zástupci úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, operačního odboru a oddělení tisku a prevence,“ napsal nyní Českému rozhlasu Vokuš s tím, že dříve policistům chyběly peníze. „Snahou Policie České republiky je zpřístupnit mapy kriminality veřejnosti co možná nejdříve, pokud možno v průběhu příštího roku,“ dodal nakonec.

Pokud policie svůj slib dodrží, stihne to pravděpodobně ještě před rozhodnutím soudu. Obdobné případy totiž čekají v Praze na rozsudek přes dva roky.

V Česku jde pravděpodobně o první spor o informace, kde se úřad účtuje částku v milionech. V minulosti se tomu přiblížil jen případ Jany Matoušové, která žádala ministerstvo financí o seznam heren. Úřad si tehdy naúčtoval 615 tisíc korun, nicméně po medializaci případu se úřad hájil nutností vyhledávat ve spisech, a nakonec seznam hazardních zařízení zveřejnil na svém webu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme