Řím se nechce utopit v odpadcích, začne je vyvážet do ciziny

V zimě se jezdí za teplem na jih. Do Dolního Rakouska ale tentokrát naopak teplo přijelo z jihu. Jsou to nezpracované odpadky z okolí Říma, který se kvůli korupci a špatné organizaci v posledním roce topil ve smetí. Aby se město v odpadcích neutopilo, měly by se teď ekologicky likvidovat v jiných zemích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řím se kvůli korupci a špatné organizaci v posledním roce topil ve smetí

Řím se kvůli korupci a špatné organizaci v posledním roce topil ve smetí | Foto: Fotobanka Profimedia

Plán vyvážet odpad do Německa a Rakouska oznámila starostka Říma Virginia Raggiová, kterou letos v červnu vynesl do funkce kromě jiného právě slib, že zlepší veřejné služby města. Odpad patří mezi klíčové problémy, před třemi lety musela Itálie kvůli tlaku Evropské unie zavřít největší evropskou skládku Malagrotta.

Starostka chtěla původně odpad zlikvidovat přímo v Itálii, obyvatelé oblastí vytipovaných pro nové spalovny ale odmítli mít s římským smetím cokoli společného. Německo i Rakousko mají naopak know how na ekologicky šetrnou likvidaci komunálního odpadu i jeho energetického využití. Jak moc je ale ekologická přeprava obrovského množství odpadu přes půl Evropy?

Student z Ostravy přišel na způsob, jak snadno recyklovat odpady po výrobě železa

Číst článek

„Kdyby to smetí zůstalo ležet na skládkách u Říma, rozkladem biologické složky odpadu, která tvoří až jeho polovinu, by do ovzduší uniklo velké množství jedovatých plynů. Při spalování u nás sice vzniká oxid uhličitý. Metan vzniklý hnilobou by byl ale pro klima 20x horší,“ říká Stefan Zach, mluvčí rakouské energetické společnosti EVN, které patří elektrárna a zároveň spalovna odpadu v Dürnrohru nedaleko Vídně.

Právě sem v příštích 12 měsících zamíří až 70 tisíc tun odpadu z Říma. Po železnici, ve vzduchotěsných kontejnerech. Není to ostatně poprvé. Už v minulých třech letech tu likvidovali velké množství smetí z jižní Itálie. Italské odpadky zahřejí hlavně obyvatele nedalekého města St. Pölten, které bere teplo právě z téhle elektrárny.

Mezi elektrárnou a městem vede evropsky unikátní teplovod. Tak dobrou izolaci a tak malé tepelné ztráty mají málokde. Během 30kilometrové cesty potrubím se voda v něm ochladí jenom o 1 a půl stupně.

Radiátory v Dolním Rakousku budou i letos o vánocích sálat jako kdykoli jindy. První prohlídky totiž ukázaly, že komunální odpad z Říma má skoro stejné složení jako ten, který produkují rakouské domácnosti. Jen je prý v tom smetí víc obalů od špaget, to aspoň řekla v oficiální zprávě energetická společnost.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme