Olympijský rok Davida Svobody: šermířská příprava se ženami, zraněné koleno a deváté místo

V projektu Olympijský rok jsme sledovali přípravu devíti českých hvězd pro mezi nimi i pětibojaře Davida Svobodu. Obhájce zlaté olympijské medaile z Ria trénoval v Coloradu, ale před hrami ho zbrzdilo bolavé koleno, přesto nakonec doběhl v elitní desítce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Svoboda

David Svoboda | Foto: Herbert Slavík

„Malý rozdíl to je. Když šermuju s holkou, nemůžu být tak agresivní. Ale jinak je šerm jediný úpol, který je bezkontaktní, proto můžete postavit holku a kluka nebo staršího s dítětem, když jsou na stejné úrovni, tak si to užijí,“ vysvětloval David Svoboda v Coloradu.

Pod dohledem Setha Kelseyho, čtvrtého muže z šermu z olympiády v Londýně, trénovali v Coloradu muži i ženy. „Některé z holek tady jsou docela šikovné, takže to není úplná ztráta času,“ usmál se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Davida Svobodu sledoval v přípravě reportér ČRo Štěpán Pokorný

Další fáze probíhala v bazénu, kde už se smočily takové legendy jako Michael Phelps nebo Ryan Lochte. I oni využívali povoleného dopingu, za kterým David Svoboda do Colorada jezdí – vysoké nadmořské výšky.

„Má to skvělé účinky na přenos a využití kyslíku v organismu, což je naprosto základní pro výkonnost vrcholových sportovců. Strašně moc mi to pomáhá," vysvětluje pětibojař.

Týdny v Coloradu trávil sám, ale to neznamená, že by nebyl pod dohledem svého hlavního kouče. „Za týden musím zvládnout dva běžecké a dva plavecké programy. Když nejsme spolu, tak mi pošle trénink dopředu. Já mu pak buď oznámím, že jsem to splnil do puntíku, nebo že jsem ho šel jinak.“

Přípravu zcela podřizoval olympijským hrám v Riu, ale dlouho se potýkal se zraněním kolena těsně před hrami. Na svou vytouženou druhou olympijskou medaili nezískal, doběhl devátý i přes bolesti na zakroucené trati.

Před Riem se netajil tím, že úplně neví, jak bude v kariéře pokračovat. Pár měsíců po Riu ale příští olympijské hry nezatracuje, v Tokiu by mu bylo už 35 let a patřil by mezi nejstarší. Určitě ale bude závodit v příští sezoně.

Štěpán Pokorný, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme