Změny 2017: startují přísnější pravidla pro hazard. Hráči se mohou objevit na 'blacklistu'

V Česku začnou v lednu platit nová pravidla pro hazard. Jeho regulace se zpřísní. Zdanění hazardu bude podléhat dvěma sazbám, 23 a 35 procent. Ministerstvo financí také bude mít možnost blokovat internetové stránky s nepovolenými hazardními hrami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Paní Zuzana se před časem svěřila, že začala hrát kvůli kamarádce, která pracovala v baru s automaty. „Vždycky když byla v práci, seděla jsem tam u ní, protože jsem nechodila do práce a měla jsem nudu."

Za šest let prohrála na tři čtvrtě milionu korun. Nový zákon by měl podobné případy omezit. Podle novely se má na technická zařízení, tedy hlavně automaty, vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu 23 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle novely se má na technická zařízení vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu 23 procent

„Jsem přesvědčen, že je to první skutečný zákon, který reguluje hazard, protože současný zákon je z roku 1990. Je to zákon, na kterém jsme pracovali dlouho, porovnávali jsme hazard v rámci EU, i sazby a myslím si, že ten návrh je kvalitní,“ řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když novelu přestavoval.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského hlavní změna spočívá oproti současné úpravě v tom, že se zruší takzvaný zvláštní provozní režim. „To znamená, aby ten hazard v takové té nejtvrdší, nejsurovější formě nebyl na očích komukoliv, kdo o něj nejeví zájem, benzínové pumpy, hospody, bary, by měly být zrušeny pro účely hazardu.“

V Česku je až sto tisíc patologických hráčů. Vláda chce se závislostí na hazardu bojovat

Číst článek

Norma také zavádí opatření proti patologickému hráčství. Hazard budou mít zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi proto, aby je neutráceli v automatech.

„Náš systém bude napojen na systémy ministerstva práce a sociálních věcí, to znamená, že budeme schopni identifikovat osoby, které pobírají dávky v hmotné nouzi, ty se automaticky ocitnou na takzvaném black listu. Na něm se ještě můžou ocitnout hráči, kteří jsou třeba v léčbě a rozhodnou se, že se sami vyloučí,“ uvedl Karel Blaha z ministerstva financí.

Omezování svobody

K zákonu ale byly ale i výhrady. Před vyšším zdaněním hazardu varoval poslance při projednávání normy ve sněmovně mimo jiné ředitel Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman.

„Nelegální trh je stejně velký jako legální a firmy, které působí legálně, podle zákona, platí daně, tak těm se zvyšují daně a firmy, které jsou nelegální, tak mají prodloužené daňové prázdniny," vysvětlil.

Hazard mezi mladými: téměř třetina sedmnáctiletých už někdy prohrála peníze

Číst článek

Zákon přitvrdí i vůči nelegálním provozovatelům hazardu na internetu. Firmy, které nebudou v Česku registrované a nesplní požadavky, bude stát blokovat. K tomu měla ve sněmovně výhrady hlavně opoziční TOP 09, podle které má o nepovolených hrách rozhodovat soud, ne ministerstvo financí. Zákon kritizoval například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Omezuje svobodu internetu a podřizuje jí vůli ministerského úředníka, což bude poprvé za 26 let, co může svobodu slova omezit ne soud, ale úředník," upozornil Kalousek.

Nová pravidla pro hazard platná od ledna také umožní celníkům vstupovat do heren a kontrolovat je. Větší pravomoc v regulaci heren dostanou i obce.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme