Muži s tetováním nejsou víc sexy, myslí si ženy. Vypadají ale agresivněji

Muži s tetováním vypadají jinak než bez něj. Ženy si ale nemyslí, že jsou víc sexy. Muži s ozdobou těla navíc mohou být podle nich horšími partnery a otci. Vyplývá to ze studie polských vědců. Přes 2500 lidí hodnotilo fotografie mužů s tetováním a bez této ozdoby těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie muže s tetování a bez něj ze studie polských vědců

Fotografie muže s tetování a bez něj ze studie polských vědců | Foto: Andrzej Galbarczyk, Anna Ziomkiewiczová

Tetování zdobí asi 60 milionů Evropanů. Co si ale lidé skutečně myslí o mužích s inkoustovou ozdobou těla? Tuto otázku si položila ve své studii dvojice polských vědců Andrzej Galbarczyk a Anna Ziomkiewiczová.

Vzali proto devět fotografií polonahých mužů ve věku 19 až 35 lety, kteří původně žádnou ozdobu těla neměli, a pomocí počítače jim na rameno dodělali malé abstraktní tetování. Snímky pak v několika kategoriích posuzovalo 2369 žen a 215 mužů z Polska.

Muži a ženy hodnotili muže s inkoustovou ozdobou výrazně odlišně. Podle žen vypadají sice zdravěji, ale rozhodně nejsou více sexy. Navíc je vnímají jako horší potenciální partnery a rodiče. Muži hodnotili fotografie opačně, tetování pro ně byla známka atraktivity. Ukázalo se také, že ozdoba těla má na jejich hodnocení větší vliv.

Jak muži, tak ženy se ale přece jen v něčem shodli. Potetovaní jedinci vypadají mužněji, dominantněji a agresivněji. Obojí je spojeno s vysokou hladinou testosteronu, která ale může souviset s domácím násilím nebo nevěrou.

„Temná stránka rysů spojovaných s testosteronem vysvětluje, proč ženy vidí muže s tetováním jako horší možné partnery a otce,“ píšou ve své studii polští vědci Galbarczyk a Ziomkiewiczová.

tetování | Foto: Fotobanka Pixabay

V posledních letech přibývá těch, kteří si umělecké dílo chtějí z kůže nechat odstranit. „V posledních pěti letech jsme zaznamenali výrazný nárůst počtu lidí, kteří žádají, abychom jejich tetování odstranili," potvrdil před časem předseda americké asociace estetické a plastické chirurgie ASAPS Dan Mills.

Jen loni si podle ASAPS nechalo tetování odstranit 46 500 Američanů, což je ve srovnání s rokem 2014 nárůst o 39,4 procenta. K rozhodnutí lidi mnohdy vede jejich postupné duševní zrání, kdy si říkají, že už nejsou mladí a hloupí, kdy mění způsob života nebo práci nebo když se rozcházejí s partnerem.

Zdravotní rizika tetování

Tetování na některých částech těla je hodně bolestivé, navíc je spojené i se zdravotními riziky. Jak nedávno zjistila studie zadaná Evropskou komisí, inkousty obsahují látky, které na rozdíl od tetování nejsou věčné. Procházejí procesem rozpadu a mohou uvolňovat nebezpečné karcinogeny, tvrdí odborníci.

Inkoust obsahující těžké kovy a karcinogeny. Nad tetováním visí řada otazníků

Číst článek

„Více než 80 procent používaných barviv je organického původu. Ve více než 60 procentech jde o azobarviva, z nichž některá mohou uvolňovat karcinogenní látky. A to vlivem slunečních paprsků nebo jiného zdroje UV záření," uvádí studie z Joint Research Centre spadajícího pod komisi.

Karcinogenní látky se mohou podle odborníků uvolňovat také v případě, že nositel tetování se ho chce zbavit pomocí laseru.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme