Češce zadržené v Kambodži hrozí až 5 let vězení, je podezřelá z výroby drog

Kambodžská policie v úterý zadržela pět cizinců a obvinila je z nelegální výroby drog. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že je mezi zadrženými i Češka, které by mohlo hrozit až pětileté vězení. Server Cambodia Expats ale upozornil, že v Kambodži platí mimořádně přísné protidrogové zákony a tresty bývají mnohem přísnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy

Drogy | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Cabrera Photo

Zprávu o zadržených cizincích v Kambodži jako první přinesl list Khmer times. Podle něj jde o skupinu pěti lidí, a to včetně české občanky. Informaci o Češce potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Šestadvacetiletá žena se k činu údajně přiznala, nyní je ve vazbě a hrozí jí vězení od dvou do pěti let.

„Jsou podezřelí z výroby a distribuce drogy na bázi MDMA, což by mělo odpovídat extázi. Datum soudu prozatím není stanoveno, vyšetřování může trvat několik měsíců," řekla Valentová. Černínský palác má informace z českého velvyslanectví v Bangkoku, které případ řeší ve spolupráci se zastupitelským úřadem v hlavním městě Kambodži Phnompenhu. "Jsme také v kontaktu s rodinou zadržené," dodala mluvčí.

Češku zadrženou za pašování drog na Novém Zélandu propustili, i kvůli vysokému věku

Číst článek

Podle serveru Cambodia Expats jsou mezi zatčenými dva muži z USA a Ukrajiny a tři ženy z Finska, Ruska a Česka. Policie pátrá po případných dalších členech této skupiny.

List The Cambodia Daily napsal, že v sobotu odpoledne byla v Sihanoukvillu zadržena nejprve trojice - sedmadvacetiletý Ukrajinec, o rok starší Finka a šestadvacetiletá Češka. Zatčeni byli před restaurací, kde manipulovali s drogami. Asi o hodinu později pak policisté prohledali bungalov, kde našli další drogy a zařízení k jejich výrobě.

Ukrajinec při výslechu uvedl, že toto zařízení patří dvaapadesátiletému Američanovi, který byl pak zatčen spolu se svou ruskou přítelkyní. Američan, který se narodil v Bělorusku, přiznal, že se zabýval výrobou i distribucí drog.

Indonésie i přes protesty popravila 8 lidí za pašování drog. Včetně sedmi cizinců

Číst článek

Policie se o jeho aktivity zajímala už několik dní na základě udání místního muže, od nějž si Američan chatku pronajal. Bydlel ale na jiném místě a podezření majitele bungalovu vzbudil tím, že přicházel jenom zřídka a zdržel se vždy pouze pět nebo šest hodin.

Policie při razii našla 900 tablet extáze a prášek, který byl používán k výrobě dávek. Tablety se podle The Cambodia Daily prodávaly po 20 dolarech (tedy asi 517 Kč)a celé množství zabavených omamných látek mohlo skupině vynést 18 tisíc dolarů.

Američan přiznal, že si suroviny obstarával z Číny. Hrozí mu obvinění z výroby drog. Ukrajinec a Češka jsou podle The Cambodia Daily zadrženi za prodej drog, Finka a Ruska za konzumaci návykových látek.

Server Cambodia Expats uvedl, že v Kambodži platí přísné protidrogové zákony a že v případě usvědčení může lidem hrozit i dvacetiletý trest.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme