Olympijský rok: Krpálek si nevěřil, ale v Riu napsal zlatou pohádku

Jedenáctého srpna nastoupil Lukáš Krpálek v brazilském Riu de Janeiru na tatami k bojům v hmotnostní kategorii do 100 kilogramů. Porazil všechny své soupeře a jako první český judista v historii získal zlatou olympijskou medaili. Na hry přitom začal myslet už dlouho před zlatým srpnovým dnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek přišel do studia Českého rozhlasu se zlatou medailí

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek přišel do studia Českého rozhlasu se zlatou medailí | Foto: Martin Váňa

„Začal jsem o tom přemýšlet, už když začala minulý rok olympijská kvalifikace. Určitě to budeme muset naplánovat, abych zvládl dobře jak olympijskou kvalifikaci, abych byl na olympiádě nasazený, tak i tu případu a byl jsem pořádně připravený,“ říká Krpálek.

A připravený byl výborně. Sice mu los olympijského turnaje příliš nepřál a do cesty mu postavil velmi silné soupeře, ale i přesto jeho trenér Petr Lacina věřil v Lukášovy schopnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jeden z největších českých sportovních úspěchů roku 2016 se postaral judista Lukáš Krpálek, když se stal olympijským vítězem

„Pokud se bude prát tak jak má, to znamená, že to do těch soupeřů pustí správným způsobem, tak tím, že je připravený, tak by ho to tělo mělo podržet. Mělo by dělat to co má a fungovat. Myslím si, že bude důležité být v klidu, aby se Lukáš pral tak, jak má. Pak je šance na cokoliv,“ vysvětlil Lacina.

Lukáš Krpálek ukončil souboj s Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem čtyřiadvacet sekund před koncem chvatem ouči-gari a povalil ho na záda. A takzvaný ipon znamená vítězství před časovým limitem.

„Já mám hroznou pohádku ten život teď poslední rok. Ve všem se mi hrozně dařilo, mám úžasnou rodinu, která na mě doma čeká, úžasného syna, na kterého se hrozně těším. Jsem šťastný, že přivezu tu medaili malému. Bojoval jsem tady pro svého obrovského kamaráda, který tady bohužel už není,“ říkal po boji Krpálek a vzpomněl přitom svého zesnulého přítele Alexandra Jurečku, který zemřel při potápění.

Příběh 2016: Bolt na LOH obhájil zlato a zapsal se do historie s takzvaným triple-triple

Číst článek

„Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo a myslím, že neuvěřím hodně dlouho. Budu se muset hodně dlouho vzpamatovávat. Ani před turnajem jsem nevěřil v medaili. Samozřejmě jsem odjížděl s tím, že bych ji chtěl, ale že by to byla zlatá? Myslím, že tomu by nevěřil nikdo, kdo judu rozumí, nebo jestli věřil, tak já ne,“ doplnil.

Ale stalo se a Lukáš Krpálek se stal nejúspěšnějším členem české výpravy na olympijských hrách v Riu de Janieru a před pár dny byl vyhlášen nejlepším českým sportovce roku 2016.

Petr Kadeřábek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme