Gayové ve fotbale? Spoluhráčům či fanouškům by nevadili, ale přiznání je minimum

Ani v roce 2016 jsme se nedočkali prvního veřejného coming-outu v českém fotbale. Můžeme se tak stále jen domnívat, jestli jsou v profesionálních soutěžích v Česku i hráči s homosexuální orientací a proč je pro ně případně tak složité o tom promluvit. Ve světě už sice takové případy byly, ale i tak je tohle téma pořád tabu, i když několik iniciativ se to letos pokoušelo změnit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitáni všech klubů anglické Premier League o víkendu navlékli pásky v duhových barvách

Kapitáni všech klubů anglické Premier League o víkendu navlékli pásky v duhových barvách | Zdroj: Reuters

V Anglii už čtvrt století existuje tým složený z gayů, jmenuje se FC Stonewall a hraje nižší soutěž v Londýně. V Premier League rozhodčí všech deseti zápasů 13. kola a někteří hráči navlékli do svých kopaček duhové tkaničky, kapitáni všech dvaceti klubů měli na pažích pásky v duhových barvách.

Za homosexuály v řadách hráčů se v říjnu postavila i britská ministryně sportu Tracey Crouchová a vyzvala je k tomu, aby se nebáli o své orientaci promluvit.

OBRAZEM: Premier League se o víkendu převlékla do duhových barev. Podpořila tím homosexuály

Číst článek

„Myslím, že jsme tenhle problém zatím nevyřešili. Pochybuji, že v Premier League nehrají homosexuálové, a mrzí mě, že se bojí s tím jít ven,“ řekla Crouchová.

Ve Španělsku na konci roku šest klubů z nejvyšší soutěže poslalo své kapitány na hřiště s duhovými páskami na rukou a otevřeně tím podpořilo iniciativu fotbalového časopisu Panenka, který vydal číslo věnované boji s homofobií hlavně ve španělském fotbale.

Téma homosexuality v prostředí mužského fotbalu je zajímavé taky pro akademiky. „Na naší univerzitě je to horké téma. Doktor Rory Magarth se svým týmem právě dokončil studii, ve které pracuje s hráči z mládežnických akademií týmů z Premier League. Zjišťoval, jak by reagovali, kdyby zjistili, že někdo z jejich spoluhráčů je gay,“ říká pro Radiožurnál profesor Richard Elliott.

„Smýšlejí o tom velice pokrokově. Nic nesvědčí o tom, že by takového fotbalistu z kolektivu vyčleňovali. Ale bavíme se o hráčích - jiné by to možná bylo u fanoušků,“ dodává sociolog fotbalu z univerzity Solent v Southamptonu.

Gaye v týmu by nesneslo 8 procent fanoušků

Na jeho odhad, jak by reagovali fanoušci, částečně odpovídá podzimní výzkum veřejného mínění, který mezi fotbalovými příznivci nechala udělat BBC. Podle toho by 82 procentům fanoušků gay v jejich oblíbeném týmu vůbec nevadil, naopak svému mužstvu by kvůli tomu přestalo fandit 8 procent příznivců.

I menšina by ale podle předsedy anglické Fotbalové asociace Grega Clarka dovedla takovému hráči udělat ze života peklo.

Prvním a posledním coming-outem fotbalisty během profesionálního angažmá v Anglii zůstává ten z roku 1990. O osm let později Justin Fashanu spáchal sebevraždu. Po skončení kariéry přiznal homosexuální orientaci třeba bývalý německý záložník Thomas Hitzlsperger.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme