Leteckou záchranku z Ústí zajistí v lednu a únoru DSA. Firma podepsala s ministerstvem dodatek

Leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji bude v lednu a únoru zajišťovat stávající provozovatel, firma DSA. Ve středu dopoledne podepsala s ministerstvem zdravotnictví dodatek. Potvrdili to zástupci ministerstva i firmy DSA. Dodatek by měl zajistit kontinuitu služby do doby, než základnu převezme nový provozovatel, kterým by měla být slovenská firma Air-Transport Europe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah u zimní dopravní nehody na Jičínsku

Zásah u zimní dopravní nehody na Jičínsku | Foto: LZS HK

DSA neuspěla v tendru na zajištění záchranné služby na ústecké základně v příštích čtyřech letech. Kvůli její stížnosti u antimonopolního úřadu nemohlo ministerstvo s vítěznou firmou ATE uzavřít smlouvu.

Úřad posléze rozhodl, že nabídky firem znovu posoudí, a znovu vyhlásil jako vítěze ATE. Smlouva ale zatím nebyla podepsána, DSA se chce proti rozhodnutí opět bránit.

Kvůli průtahům ve výběrovém řízení na nového provozovatele měly původně zdravotnické vrtulníky na sever Čech létat z Prahy. I proto hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM prodloužení smlouvy uvítal:

„Je vidět, že právníci přišli na možnost, ja to prodloužit. Já jsem rád, že i v lednu a únoru bude vrtulník vylétávat z Ústí nad Labem, to jsou ty minuty, které často mohou rozhodovat o životě pacienta.“

Od března by pak leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji měla čtyři roky provozovat slovenská firma Air Transport Europe.

Výběrové řízení na šest základen

Ministerstvo zdravotnictví letos vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen letecké záchranné služby, jediným kritériem byla cena.

U pěti už je smlouva podepsaná. Na provozu letecké záchranné služby se má od ledna podílet i rakouská firma Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě.

DSA, která má nyní společně s Alfa-Helicopter osm základen, má létat z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.

ČTK, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme