Pětinásobný olympijský šampion a vítěz Tour de France Wiggins ukončil kariéru

Vítěz slavného etapového závodu Tour de France a pětinásobný olympijský šampion v cyklistice Bradley Wiggins se rozhodl ukončit svou kariéru. Šestatřicetiletý Brit, jehož vrcholem byl rok 2012, kdy ovládl jak Tour de France, tak olympijskou časovku, to oznámil na sociálních sítích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bradley Wiggins získal na dráze sedm olympijských medailí

Bradley Wiggins získal na dráze sedm olympijských medailí | Zdroj: ČTK

Rozhodnutí Bradleyho Wigginse není příliš velkým překvapením. Britský cyklista totiž již v minulosti několikrát naznačil, že by letošní rok mohl být v jeho profesionální kariéře posledním.

„Měl jsem to štěstí, že jsem mohl žít svůj sen a naplnit mé dětské tužby ve sportu, do kterého jsem se zamiloval, když mi bylo 12 let. Poznal jsem mé idoly a 20 let jsem závodil po boku těch nejlepších. Spolupracoval jsem s nejlepšími trenéry a manažery, kterým jsem vděčný za jejich podporu,“ napsal pětinásobný olympijský vítěz ve svém prohlášení.

Wiggins patřil v posledních letech k nevýraznějším postavám světové cyklistiky. Velké triumfy dokázal získávat jak v silniční cyklistice, tak na dráze.

Nejvýznamněji se do historie zapsal v sezoně 2012, kdy jako první Brit ovládl Tour de France. V témže roce navíc rodák z belgického Gentu ovládl i silniční časovku na olympijských hrách v Londýně.

Pod pěti kruhy však nezískával úspěchy pouze na silnici, ale především na dráze, na které v letech 2000-2016 vybojoval sedm cenných kovů, včetně čtyř zlatých medailí. Celkem sedmkrát se stal mistrem světa.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme