Francouzský starosta plánuje pojmenovat ulici po brexitu. Chce vzdát hold Britům, místo toho je pro smích

Starosta a člen euroskeptické Národní fronty Julien Sanchez se rozhodl přejmenovat ulici v městečku Beaucaire na jihu Francie. Nově se má jmenovat „ulice Brexit“. Starosta tak chtěl vyjádřit poctu Britům za to, že se rozhodli odejít z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská vlajka

Francouzská vlajka | Foto: Fotobanka Pixabay

Julien Sanchez informoval o svém záměru na Twitteru. K příspěvku přidal také dokumenty, které ukazují hlasování městské rady z 22. prosince – 23 členů se vyslovilo pro, 9 proti novému jménu. Rozhodnutí rady může být ale podle serveru France Bleu během dalších dvou měsíců napadeno správním soudem v Nimes.

Zatím nepojmenovaná ulice leží nedaleko třídy Roberta Schumana a ulice Jeana Monneta - pojmenovaných po mužích, kteří jsou považování za otce zakladatele Evropské unie.

„Je to ulice v industriální zóně, takže nezatřese běžným životem obyvatel Beaucaire,“ řekl Sanchez radiu France Bleu. Zároveň ale doplnil, že je ve Francii tolik ulic pojmenovaných po zakladatelích „Evropy, která dusí lidi“, že cítil potřebu obnovit rovnováhu.

Zastánci odchodu z EU počin Sancheze na Twitteru oslavují, objevili se mezi nimi ale také kritici, kterým se nelíbilo, že by se měl pro nové pojmenování ulice použít třeba anglicismus. Někteří stejně jako The Guardian poukázali na to, že jde o ulici, která nikam nevede. Britský deník napsal, že jde tak spíš o úsměvný krok a pokud o šprým se mu rychle vrátil.

Plánem přejmenovat ulici v malém městě na jihu Francie však Sanchez připomněl slib Marine Le Penové, že v případě vítězství v příštích prezidentských volbách, uspořádá referendum o vystoupení z Evropské unie také ve Francii.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme