Za Aleppo. Vyrazili na pochod a tichem připomněli oběti syrské občanské války

Pěší pouť za oběti syrské války pořádají nejen v Německu. Ve středu vyrazil "pietní" průvod i na Plzeňsku. Němečtí i čeští mají stejný cíl: upozornit na současnou situaci v Aleppu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo (ilustrační foto)

Aleppo (ilustrační foto) | Foto: Omar Sanadiki | Zdroj: Reuters

„Chceme dát najevo, že nám to není jedno. A zároveň povzbudit lidi z Plzně a okolí, aby tu situaci více vnímali,“ říká pro Český rozhlas jeden z organizátorů Elva Frouz. Během cesty chtěli poutníci spíše mlčet než mluvit. Právě ticho mělo uctít památku mrtvých.

Pochodu předcházela krátce před polednem v kostele v Ledci mše svatá za oběti v syrském Aleppu. Mši sloužil páter Thomas v anglickém jazyce. Než poutníci vyrazili, tak společně poobědvali. V půl jedné se pak z obce Ledec vydali na pouť.

Poutníci prošli okolo rozhledny Krkavec, Lochotínského pavilónku až na plzeňské náměstí Republiky, kde se všichni setkali kolem 17 hodiny.

Vedle plzeňské poutě vyrazilo i několik sotvek aktivistů z Berlína pěšky až do severosyrského Aleppa. Pochod z Berlína do Aleppa by měl trvat zhruba tři a půl měsíce. S plzeňskými poutníky mají stejný cíl, chtějí upozornit na situaci ve válkou zmítané Sýrii a vzpomenout na válečné oběti. Aktivisté z Berlína by v lednu měli procházet i přes Českou republiku.

Každý den chtějí účastníci Civilního pochodu do Aleppa ujít asi 20 kilometrů. Podle plánu by tak 9. ledna měli dorazit do České republiky u severočeských Petrovic. Prahou by měli projít o 6 dní později, tedy 15. ledna. Odtud by měli pokračovat do Vídně a dále přes Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii a Řecko do Turecka.

Aktivisté by tak měli projít podobnou migrační trasu, jako statisíce uprchlíků minulý rok, jen v opačném směru. Pochod iniciovala novinářka a blogerka Anna Albothová. „e načase jednat. Nemůžeme dál sedět před obrazovkami a nic nedělat, tvrdit, že jsme bezmocní. Nejsme bezmocní. Na to je nás příliš mnoho,“ stojí podle ČTK v manifestu pochodu.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme