Kerry hájil rezoluci OSN o izraelských osadách. Posloužil teroristům, reagoval Netanjahu

Americký ministr zahraničí John Kerry věnoval svůj poslední velký projev ve funkci palestinsko-izraelskému konfliktu. Hájil rozhodnutí Spojených států nevetovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která vyzývá Izrael k zastavení výstavby osad na palestinském území. Vysloužil si za to kritiku izraelského premiéra Benjamina Natanjahua.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy v OSN bude zastupovat ministr zahraničí John Kerry

Spojené státy v OSN bude zastupovat ministr zahraničí John Kerry | Zdroj: Reuters

Kerry v projevu připomněl, že zmíněnou rezoluci Rady bezpečnosti inicioval Egypt a ne Spojené státy, které pro ni ani nehlasovaly, ale nevetovaly ji. Rozhodnutí USA odůvodnil tím, že výstavba jde proti jediné možnosti, jak zajistit dlouhodobý mír, což je vytvoření dvou nezávislých států. Výstavba osad podle Kerryho tuto možnost ohrožuje.

„Hlasování v OSN bylo hlasováním o zachování možnosti - vytvoření dvou států. A to Spojené státy podporují. Budoucnost Izraele je demokratický židovský stát, který žije v míru a bezpečí se svými sousedy. Chci také zdůraznit, že žádná jiná americká vláda neudělala pro bezpečnost Izraele víc než vláda prezidenta Baracka Obamy,“ uvedl John Kerry ve zhruba 70minutovém projevu, ve kterém opakovaně připomínal, že Spojeným státům leží na srdci bezpečnost Izraele.

Kromě toho uvedl, že současný izraelský premiér Netanjahu sice dvoustátní řešení podporuje, ale jeho koaliční vláda nikoli a usiluje o rozšiřování osad víc než kterákoli jiná izraelská vláda v historii. Současná praxe prý v dlouhodobém horizontu vzniku dvou států zabrání.

Život Palestinců a Židů v jednom státě podle Kerryho nikdy nezaručí mír, ani bezpečnost pro Izrael a navíc povede k hájení obezděných oblastí, kde žijí lidé s omezenými právy, což je podle něj v rozporu s demokratickými ideály Spojených států i Izraele.

Izraelského premiéra vyšetřuje policie. O Netanjahua se zajímá ve dvou případech

Číst článek

Americký ministr zahraničí na závěr projevu jmenoval také šest principů, která prý vycházejí z předchozích rozhovorů i rezolucí a jsou základem pro vyjednávání.

Jde o vytvoření mezinárodně uznávané hranice mezi izraelským a palestinským územím, naplnění vize dvou oddělených států a dvou národů, jejichž občani budou mít rovná práva, nabídku férového řešení pro otázku palestinských uprchlíků, dohodu na tom, že Jeruzalém bude sloužit jako hlavní město obou států s volným přístupem k posvátným místům.

Za páté je podle Kerryho třeba uspokojit bezpečnostní požadavky Izraele a poslední šestý bod je ukončit stávající konflikt a normalizovat vztahy. Kerry také kritizoval teroristické útoky Palestinců a obecně násilný přístup palestinského hnutí Hamás.

Izraelský premiér Benajmin Netanjahu označil celý projev za velké zklamání. Kerry prý nepochopil hlavní problém, kterým je, že Palestinci odmítají židovskému státu přiznat právo na existenci:

„Pan ministr Kerry svým proslovem posloužil nepolevující teroristické kampani, kterou Palestinci proti židovskému státu vedou už skoro celé století. Vyčetl Izraeli nedostatek vůle k míru, a zároveň vášnivě odsoudil politiku, která Židům umožňuje žít v jejich historické domovině a ve věčném hlavním městě Jeruzalémě," zhodnotil izraelský premiér Benjamin Netanjahu Kerryho proslov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Donald Trump je velkým přítelem Izraele | Foto: Reuters

Palestinský prezident Mahmoud Abbas byl spíše na straně Kerryho. V reakci na projev uvedl, že mír mezi Izraelci a Palestinci je podle něj stále dosažitelný, vyžaduje ale konec rozšiřování židovských osad před tím, než mírové rozhovory znovu začnou.

Kerry se s funkcí šéfa americké diplomacie pomalu loučí. V lednu se stane prezidentem Donald Trump, který už deklaroval odlišné postoje. Po schválení rezoluce Trump napsal na svém twitteru, že současná administrativa se k Izraeli chová pohrdavě a neuctivě a slíbil, že vztahy zlepší.

Nového prezidenta se ostatně nemůže dočkat také izraelský premiér. „Izrael se těší na spolupráci se zvoleným prezidentem Trumpem a republikány i demokraty v americkém Kongresu při zmírňování škod, které tahle rezoluce napáchala. A nakonec ji úplně zrušíme,“ uvedl Netanjahu.

Štěpán Macháček, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme