Rok 2016 výrazně zasáhl do průmyslu na Ostravsku. Těžké je bilancování hlavně v OKD

29. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Pád do insolvence, miliardové dluhy a hrozba propouštění, rok 2016 výrazně zasáhl do průmyslu na Ostravsku. Tři firmy strojírenských Vítkovic a těžební společnost OKD ovládli insolvenční správci a v příštím roce musí dokončit plány na změnu struktury. Jde hlavně o peníze. Doly je paradoxně potřebují na to, aby mohly ušetřit.

„To je pořád jedna paní povídala. Jednou tak a jednou tak. Ať to raději zavřou – počkám do března a pak půjdu,“ říkají horníci z nejprodělečnějšího Dolu Paskov, symbolu těžkostí OKD. Zavřít ho podle plánu na konci března ale naráží na podstatný detail – firma na to nemá peníze. Už podruhé se kvůli tomu obrátila na stát.

„Na samotnou technickou likvidaci dolu budeme potřebovat 477 milionů korun. Managementu se podařilo snížit reálné náklady na likvidaci dolu Paskov o 40 procent,“ říká mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

K tomu stovky milionů na odstupné pro horníky a další desítky milionů na konzervační režim nepoužívaného dolu Frenštát. Vláda to ale rázně odmítla. Zvláště, když jedním ze zájemců o šachty je státní podnik Diamo.

„Pokud by stát v mezidobí poskytl tu veřejnou pomoc, tak by to vlastně pro Diamo zhoršil a poskytl finanční výhodu soukromému vlastníkovi,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Bez peněz to nepůjde, a proto o doly bojují o miliardy i na další frontě. OKD žaluje společnost NWR a Zdeňka Bakalu. Podle právníka OKD Petra Khuna neoprávněně mizely zisky a výše vyplacených dividend byla neúměrná.

Čtěte také

Doly navíc přihlásily vůči mateřské NWR pohledávky převyšující 20 miliard korun, i když tím nejcennějším, co NWR má, je právě OKD.

Věřitelský výbor OKD

Vyřešit aspoň částečně by to mohl nový strategický partner, nějaká silná finanční skupina, která by OKD převzala. Zájemci už se hlásí. „Je potěšitelné, že o OKD je zájem. Určitě si myslím, že je to pozitivní informace v tomto procesu,“ potvrdil insolvenční správce Lee Louda.

Příští rok rozhodne, zda se najde investor nebo nový vlastník, zda OKD prosadí plán reorganizace, zda opravdu zavře první ze svých dolů. Druhou variantou scénáře je už nevratný pád do konkurzu.

autor: mrk
Spustit audio