Příběh 2016: Kriminalisté už rok a půl prověřují únos Čechů v Libanonu. Bez výsledku

Už jeden a půl roku vyšetřuje policie únos pětice Čechů v Libanonu. Zatím ale kriminalisté nikoho neobvinili, i když okolnosti naznačují, že cílem únosců bylo dostat na svobodu libanonského agenta Alího Fajáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alí Fajád

Alí Fajád | Foto: zdroj: ČT24

Bylo 4. února 2016, když z libanonského Bejrútu odletěla pětice Čechů zpět do Prahy. Ve stejné době ministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodl, že propustí Libanonce Alího Fajáda. Ten byl ve vězení a čekal, jestli ho Česko vydá do USA. Američané ho podezřívali, že je napojen na teroristy. Pelikán pak o rozhodnutí říkal, že bylo politické a že se rozhodoval na základě mnoha faktorů.

Policie případ prověřuje od doby, co Češi v Libanonu zmizeli. Kdo je unesl, zatím ale není jasné. Detektivové sice pětici po návratu do Česka ukázali asi sto padesát fotek, nikoho na nich ale nepoznali, alespoň podle Miroslava Dobeše, jednoho z unesených. „Nepoznal jsem tam vůbec nikoho, dokonce mi nikdo nikoho ani nepřipomínal. Jsem si naprosto jistý, že na fotografiích nebyl nikdo z únosců,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie už jeden a půl roku šetří případ unesených Čechů v Libanonu. Více si k celé kauze poslechněte v příspěvku Markéty Chaloupské

Mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová bez dalších podrobností říká, že prověřování pokračuje: „Není ale nic, co bychom nyní mohli zveřejnit,“ dodává.

Kromě samotného únosu policie stále prověřuje i roli vojenské rozvědky. Těsně před svým propuštěním z vazby a odletem do Libanonu Fajád policii řekl, že měl za milion dolarů slíbenou pomoc vojenských zpravodajců. Do vězení za ním prý s takovou nabídkou přišel jeho advokát Jan Švarc, který ho obhajoval do doby, než byl v Libanonu spolu s dalšími čtyřmi Čechy unesen. Konkrétně prý Švarc sliboval, že tajná služba zařídí, aby ho Česko nevydalo do Spojených států.

Kauzy roku 2016: Výměna Libanonce Fajáda za pětici Čechů. Případ, který má stále mnoho otazníků

Číst článek

Fajád vypověděl, že milion dolarů chce za pomoc tajná služba, další milion má jít na kauci. I ten by pak ale dle domluvy v případě Fajádova propuštění získala tajná služba, píše se v policejním dokumentu. Šéf vojenského zpravodajství Jan Beroun označil už dříve Fajádovo tvrzení za absolutní nesmysl. Advokát Švarc zase popřel, že by s takovou nabídkou za Fajádem do vězení přišel.

„O tom já nic nevím, rozhodně ne. To mi připadá i velmi nelogické,“ říká Švarc. Kriminalisté proto zjišťují, zda Fajád mluvil pravdu. A pokud ano, tak jestli chtěl jeho advokát pouze vylákat peníze pro sebe, anebo jestli měl skutečně dohodu s někým z tajné služby.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme