'Je možné, že jste byla oplodněna spermií jiného muže,' zní z nizozemské kliniky. Pochybení se týká 26 žen

Klinika asistované reprodukce při utrechtské univerzitě v Nizozemsku ve středu oznámila, že v jejích laboratořích došlo k procesní chybě, která mohla vést k záměně spermií u 26 oplodnění. Páry teď proto čekají na výsledky testů, které případnou chybu odhalí. Riziko se týká i lidí, kteří děti už mají nebo jsou v očekávání, píše americký server New York Times.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oplodnění lidského vajíčka

Oplodnění lidského vajíčka | Foto: Free Digital Photos

„U každého případu existuje malé riziko. Nemůžeme ale vyloučit, že během procedury nebyly spermie partnera matky smíchány se zbytkem spermií z předchozího postupu,“ popsal mluvčí nemocnice Paul Geurts.

Ve většině případů je podle něj vajíčko oplodněno zamýšleným vzorkem, aby si ale byli jistí, musí nejdřív udělat testy. Geurts uvedl, že procesní chybu objevili v listopadu, když si technička z kliniky všimla problému u takzvané in vitro fertilizace, známé jako intracytoplazmatická injekce spermie (ICSI), a problém nahlásila.

Technička údajně při dokončování jedné z procedur našla na konci pipety zbytek genetického materiálu, proto zavolala svého vedoucího. Později zjistili, že šlo o sperma z předchozí procedury. Dostalo se tam pravděpodobně kvůli tomu, že technička používala špatný gumový aparát, který patří na konec pipety.

Data: O víkendu a v noci se rodí méně dětí. Kvůli císařským řezům

Číst článek

Mluvčí společnosti odmítl New York Times sdělit, zda byla dotyčná potrestána s tím, že jde o důvěrnou personální záležitost. „Nemocnice samozřejmě lituje toho, co se stalo všem párům, a nabízí jim poradentství a setkání lékařského personálu se všemi páry, aby mohli společně pracovat na dalším postupu,“ uvedl Geurts.

K chybě mohlo dojít podle kliniky v případech oplodnění od dubna 2015 do listopadu 2016. Polovina párů, která proceduru podstoupila, už má potomka na světě nebo je v očekávání. Druhá polovina oplodněných vajíček je zmrazená.

Nejstaršímu dítěti, které mohlo být počato v důsledku této procesní chyby, může být okolo jednoho roku, píše New York Times. Všechny páry utrechtská klinika už informovala a nabídla jim DNA testy.

Ojedinělý případ

Intracytoplazmatická injekce spermie (ICSI) se používá především v případech neplodnosti u mužů. Embryolog vpravuje spermii přímo do připraveného vajíčka matky. Technik k tomu používá právě skleněnou pipetu – její konec má být po ukončení procedury zlikvidován.

Podle gynekologa a mluvčího Nizozemské federace porodníků a gynekologů Jespera Smeenka v zemi dojde zhruba k 7600 ICSI procedurám ročně. Podobná chyba, jako se stala v Utrechtu, je ale velmi ojedinělá a Smeenk doufá, že to tak také zůstane.

V Nizozemsku je podle něj 12 klinik s laboratořemi, které mají povolení takzvanou in vitro fertilizaci provádět. Ta utrechtská je jednou z největších v celé zemi.

Jedno dítě, DNA tří lidí. Britové otevřeli cestu převratné metodě asistované reprodukce

Číst článek

„Trochu se bojím, aby si lidé nezačali myslet, že in vitro fertilizace není bezpečná, nebyla bezpečná nebo nebude bezpečná v budoucnu,“ uvedl pro NYT a dodal: „Dokud jsou dodržovány přísné protokoly lidmi v laboratoři, je to v pořádku. V tomto případě došlo k chybě člověka, protože jeden člověk nepostupoval podle pravidel.“

Podle Jose Knijnenburgové z nizozemské pacientské organizace Freya jde opravdu o devastující záležitost. „Nejistota musí být hrozná a pacienti se navíc musí rozhodnout, jestli chtějí zjistit, zda k chybě zrovna u nich došlo, či nikoliv. Nechtěla bych tohle rozhodnutí dělat,“ uvedla pro server NYT.

Zároveň dodala, že nejde o první podobný případ v Nizozemsku. V roce 1993 se podle ní stalo, že matka běloška měla být oplodněna bělochem a mít dvojčata. Za 9 měsíců se jí opravdu narodila - jedno dítě ale bylo světlé a druhé tmavé pleti.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme