Počet nově příchozích uprchlíků se v Německu snižuje

29. prosinec 2016

Počet uprchlíků, kteří se dobrovolně rozhodli vrátit se z Německa domů, se podle informací deníku Süddeutsche Zeitung letos výrazně zvýšil a je nejvyšší za posledních 16 let. Podle zprávy listu Neue Osnabrücker Zeitung tomu napomohlo i zavedení kontrol na hranicích.

Deníky o tom informují s odvoláním na Spolkový úřad pro migraci. Ten ve své zprávě uvádí, že s finanční podporou Německa se letos rozhodlo vrátit okolo pětapadesáti tisíc žadatelů o azyl.

Přitom počet zamítnutých žádostí se podle odhadů pohybuje okolo pětadvaceti tisíc. Nejvíce se dobrovolně vracejí obyvatelé západního Balkánu, kteří nemají šanci v Německu získat trvalý pobyt. Jejich rozhodnutí často souvisí s tím, že kdyby Německo neopustili dobrovolně, byli by vyhoštěni.

Rodiny dostávají kapesné pro nový začátek

Ve zprávě Spolkového úřadu pro migraci se uvádí, že na cestu domů se dobrovolně vydalo okolo patnácti tisíc Albánců. Ti tak představují největší skupinu lidí, kteří se z Německa vracejí. Na dalších příčkách se umisťují Srbové a obyvatelé Kosovské republiky. Podle zprávy se také zvýšil počet odcházejících Iráčanů a Afghánců.

Rozhodne-li se k návratu například pětičlenná rodina, která nezískala azyl, obdrží od Německa zhruba čtyři tisíce dvě stě eur, informuje Süddeutsche Zeitung. Tato částka zahrnuje cestovní náklady, takzvané kapesné a prostředky pro nový začátek. Spolková vláda chce navíc v příštím roce dobrovolné návraty podpořit ještě výrazněji, píše deník, a připravuje nový podpůrný program.

Počet zamezených vstupů se zdvojnásobil

Deník Neue Osnabrücker Zeitung píše, že spolková policie během letošního roku zabránila na vnějších hranicích vstupu dvaceti tisícům migrantů. Tím se počet zamezených vstupů na spolkové hranici, letištích a v přístavech více než zdvojnásobil. Kontroly na hranicích zavedla spolková vláda loni v září v reakci na zvýšený příliv uprchlíků, připomíná deník.

Podle zprávy v současné době počet nově příchozích uprchlíků výrazně klesá stejně jako počet vyhoštěných osob. To by mohlo souviset s pokračujícími kontrolami na hranicích s Rakouskem, kde bylo v průběhu letošního roku odmítnuto 76 procent nově příchozích uprchlíků, uzavírá Neue Osnabrücker Zeitung.

autor: rer
Spustit audio