Platit za odpad se Brňanům vyplatí. V příštím roce za to budou mít o třetinu levnější jízdné

Obyvatelé Brna budou mít od nového roku o třetinu levnější jízdné v tamní MHD. Sleva je ale jen pro ty, kteří ve městě platí za komunální odpad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus MHD Brno (ilustrační foto)

Autobus MHD Brno (ilustrační foto) | Foto: Dezidor, Wikimedia Commons

Hned několik novinek čeká od ledna cestující hromadnou dopravou v Brně. Dopravní podnik zavádí takzvané elektronické odbavení. Kromě papírových kupónů se lidé budou moci prokazovat i svou běžnou platební kartou. Pro občany města navíc magistrát připravil třetinovou slevu na roční jízdné.

„Zájem je obrovský. Máme tu šest pracovišť a čtyři telefonní linky a dá se říct, že jsme v neustálém provozu,“ řekl Vít Prýgl, šéf tarifního odboru dopravního podniku.

Třetinová sleva platí pro lidi, kteří v Brně platí komunální odpad. Namísto 4 750 korun zaplatí 3 325. Magistrát poskytne příspěvek formou dotace.

Brno čekají změny v MHD. Jedna linka placená z peněz městské části skončí, jiná vznikne

Číst článek

„O příspěvek může žádat každý, kdo platí za místní odpad ve městě Brně a nemá dluh na tomto poplatku,“ uvedl mluvčí primátora Brna Filip Poňuchálek.

I když budou v Brně nadále platit běžné papírové kupony, dotace pro občany města půjde získat jen na nové elektronické jízdenky propojené s bankovní kartou. Pro jejich nákup dopravce vytvořil internetový obchod.

„Je to jednoduché, občn se jen zaregistruje a v případě, že chce žádat o příspěvek, zadá si do uživatelského účtu své údaje, nahraje fotografii, zvolí si nosič, tedy bankovní kartu, a přímo si může koupit tu příslušnou jízdenku, kterou chce,“ dodal za dopravce Vít Prýgl.

Roční jízdenku má dosud asi 22 tisíc lidí. Magistrát odhaduje, že díky slevě by se toto číslo mohlo i zdvojnásobit. Dotace na jízdné má navíc motivovat lidi k tomu, aby si do Brna přihlásili trvalé bydliště.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme