Praha ve čtvrtek opět zažila boj o budovu Českého rozhlasu

Okolí budovy Českého rozhlasu se dnes vrátilo o šedesát let zpátky. Opět se zde odehrály boje z 5. května 1945. Tentokrát ale šlo o rekonstrukci, která trvala půl hodiny a odehrála se na Vinohradské třídě a v Balbínově ulici. Akci uzavřel pietní akt. V plném rozsahu se bitva uskuteční v sobotu 7. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rekonstrukce bojů o rozhlas

rekonstrukce bojů o rozhlas | Zdroj: ČTK

Autentický záznam přenášený do okolních ulic zprostředkoval volání Českého rozhlasu o pomoc Praze. Povstalci vyvěsili na budově rozhlasu československou a americkou vlajku, ale pokus vyvěsit vlajky dalších spojenců Němci zmařili střelbou. Na rohu budovy rozhlasu byli postříleni civilisté. Z Balbínovy ulice se dostala do rozhlasu německá posila vojáků Waffen-SS, ale pak tam zaútočili čeští povstalci.

Výzvy o pomoc vysílali zaměstnanci rozhlasu, kteří se zabarikádovali v horních patrech budovy. Rozhlas nepřerušil vysílání po celou dobu povstání: "Československá armádo, vytrvej, vytrvej. Právě před chvílí nad námi hřměly kulomety a protipancéřové pěsti. České ruce hájí stanoviště rozhlasu. Jsme s vámi, buďte v duchu s námi," říkal mužský hlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autentický záznam z vysílání rozhlasu 5. 5. 1945

Pamětníci nezapomínají
Pražské povstání začalo právě bitvou o Český rozhlas. Ozbrojené boje v ulicích trvaly další 4 dny až do příchodu sovětských vojáků. Do bitvy o rozhlas se zapojili kromě policistů také vojáci a civilisté. Jedním z těch, kdo se na Vinohrady vydal hned, jak uslyšel volání zaměstnanců rozhlasu o pomoc, byl také Jan Sklenář.

Tehdy mu bylo 30 let. Na květnové dny Sklenář vzpomíná takto: " Já jsem měl na starosti tu kabinu, kde měli všechny ty projevy. Já jsem tam seděl v uniformě a hlídal jsem to. Když potom bombardovali rozhlas, ocitnul jsem se v sutinách."

Jedním z pamětníků Pražského povstání byl i Zdeněk Sternberg. V té době pracoval v Paláci Koruna v dolní části Václavského náměstí, které se stalo cílem německých ostřelovačů. Radiožurnálu popsal, jak situace na takzvaném Zlatém kříži tehdy vypadala.

"Na Václavském to bylo kritické pořád. Tam se dalo z velké vzdálenosti až třeba od Prašné brány k Můstku střílet, nebo po celé ploše Václavského náměstí, byl tam přehled. Člověk těžko mohl posoudit, odkud přichází nějaké nebezpečí."

Pietní akt za padlé
Dnešní akci uzavřel pietní akt jako uctění památky těch, kteří položili životy za osvobození hlavního města od německé okupace. Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík připomněl, že Čechoslováci nebojovali proti nacismu jen na začátku května 1945 v Praze a také zdůraznil význam svobodných médií.

"Jsem rád, že Český rozhlas zůstává a i nadále slouží jako informační, vzdělávací a kulturní pilíř. V jeho útrobách je ukryta novodobá paměť národa. Je zřejmé, proč ti, kteří přicházeli s nedobrými úmysly, chtěli rozhlas umlčet. Dvakrát již lidé Československý, dnes Český rozhlas s nasazením života bránili. Přál bych si, aby se to nemuselo opakovat a aby nenastaly dny, na které se špatně vzpomíná," uvedl dnes Václav Kasík.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka řekl, že obnovení svobodného vysílání bylo zlomovým okamžikem při osvobozování tehdejšího Československa. Výzvy k osvobození Českého rozhlasu podle něj vyvolaly obrovskou vlnu vlastenectví, která pomohla udržet české vysílání až do příchodu osvobozenecké armády.

Přemysl Sobotka ocenil obyčejné lidi: "S vědomím toho, že mohou zemřít, hájili nedostatečně vyzbrojení obyvatelé Prahy nabytou svobodu slova. Statečnost a odvaha, se kterou tak činili, si dnes, po šedesáti letech, zaslouží naši úctu a obdiv."

Premiérová úplná rekonstrukce bojů o Český rozhlas
Hlavní rekonstrukce bojů o rozhlas se odehraje v sobotu 7. května. Řidiči i cestující městskou hromadnou dopravou budou muset počítat s omezením provozu. Po dobu ukázky budou uzavřeny Vinohradská třída od magistrály po ulici Italská a Balbínova ulice mezi ulicemi Římská a Mánesova.

Pořadateli rekonstrukce Pražského povstání jsou Český rozhlas, Vojenský historický ústav Armády ČR, Policie ČR, Městská část Praha 2, Magistrát hlavního města Prahy, Dopravní podnik Praha a další instituce i jednotlivci. Akce je nekomerční, není sponzorována a většina spolupracujících institucí i jednotlivců pomáhá organizátorům z vlastních prostředků.

Více k tématu najdete na speciálním webu Českého rozhlasu - 2. světová válka.

Pavel Otto, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme