Příběh 2016: Atletka Stěpanovová pomohla odkrýt rozsáhlý ruský doping. Teď se musí ukrývat

Ruský sport žije už více než rok v nejistotě, kterou ale tamní funkcionáři nepřiznají. Potýkají se s rozsáhlým, státem podporovaným dopingem, který stál jejich atlety i účast na olympiádě v Riu a rozlézá se také do dalších sportů. Málokdo už si asi vzpomenete, jak to všechno začalo. Připomeneme, že dokumentem německé televize ARD, kde měla hlavní roli jedna žena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Stěpanovová pomohla ruský doping odkrýt, do Ria ji ale MOV nepustí

Julia Stěpanovová pomohla ruský doping odkrýt, do Ria ji ale MOV nepustí | Zdroj: Reuters

Julia Stěpanovová trénovala, dopovala, závodila. Stejně jako jiní ruští atleti i další sportovci. Rozsah dlouhodobé akce, ze které těžilo více než 1000 sportovců, vyšel najevo až letos začátkem prosince.

„Organizované spiknutí existovalo napříč zimními i letními sporty. Sportovci se ho účastnili s ruskými funkcionáři, ministerstvem sportu a jeho infrastrukturou. Jako s antidopingovým výborem, tréninkovými centry, moskevskou laboratoří a ve spolupráci s tajnou službou FSB. To vše, aby ovlivňovali antidopingové kontroly. Sportovci to nedělali jako jednotlivci, ale v organizovaném systému,“ říkal nezávislý vyšetřovatel WADA Richard McLaren, když prezentoval druhou část své rozsáhlé zprávy o ruském dopingovém systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza ruského dopingu vypukla dlouho před olympijskými hrami v Riu a hned tak neskončí

Výraznou roli při jeho odhalení sehrála právě Julia Stěpanovová, sama dříve potrestaná za doping. Seznámila se se svým pozdějším manželem Vitalijem, který byl komisařem Ruské antidopingové agentury a říkal jí, že ruský sport je čistý.

„Začali jsme si povídat a myslela jsem si. Proč to říká? Jak bez dopingu? Vždyť u nás v Rusku všichni jedou na dopingu. A RUSADA to pomáhá krýt,“ vzpomínala pro BBC.

A když německý novinář Hajo Seppelt ze specializované redakce ARD nacházel drobnější dopingové případy z Ruska, sami Stěpanovovi mu nabídli spolupráci. Jimi pořízené tajné nahrávky usvědčovaly v dokumentu nejen trenéry.

Po dlouhých měsících se rozběhlo rozsáhlé vyšetřování a několik jeho linií a disciplinárních řízení se potkalo v sedmi dnech letošního horkého července. Richard McLaren nejprve rozkryl, jak Rusové za vydatné pomoci státu, mj. agentů tajné služby FSB, podváděli v laboratořích i na olympiádách s dopingovými vzorky.

Ruští atleti už jsou téměř rok mimo hru, termín návratu na velké akce je stále neznámý

Číst článek

Sportovní arbitrážní soud také potvrdil zákaz startů všem ruským atletům na olympiádě v Riu, ale Mezinárodní olympijský výbor pustil několik stovek dalších sportovců na hry. Případ ruského dopingu rozhodně nekončí.

Mezinárodní olympijský výbor teď vyšetřuje desítky ruských sportovců z dopingu v Soči, biatlonisté nepojedou do Ťumeně. A jak je Stěpanovové, které vše vlastně odstartovala a teď se i s rodinou musí skrývat na tajném místě ve Spojených státech?

„Ano, je těžké slýchat, že jsi ve své vlasti zrádcem. Jen proto, že jsi chtěl udělat to, co je správné. Říct pravdu. A doufal, že se to zlepší,“ říká ruská atletka Julia Stěpanovová.

Tomáš Kohout, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme