Mořská ryba podávaná s vepřovým kolenem? To umí jen šéfkuchař Radek Kašpárek

31. prosinec 2016

Telecí, býčí šlacha, kerblík… Tak vypadá silvestrovské menu šéfkuchaře Radka Kašpárka, který v březnu získal michelinskou hvězdu. Na jídle ho nejvíce baví vzít obyčejnou surovinu, kterou připraví v takovém stylu, až si lidé řeknou, že není normální.

Novinkou na teplý předkrm je například mořský ďas, kterého mimo jiné podává s kroketami z podkolenního vepřového vaziva. „Je to perfektně sladěné, že to k sobě jde,“ upozorňuje.

Čtěte také

Na silvestrovském stole by neměly chybět jednohubky ze slaného těsta, dobrá oliva, menší, drobnější a chuťově výraznější věci, které příjemně splynou s alkoholem. Kvalitní sýr je vhodné vyndat z ledničky a nechat půl hodiny v pokojové teplotě, dobré jsou také chutney a marmelády.

A na jaké úrovni si podle něj stojí české restaurace? Občas si hrají na bůhvíkoho, ve finále se ale pozná podnik podle dobré bramborové kaše. „Máte perfektní maso, pak si dáte kaši, ale donesou vám něco, co jenom parodie,“ upozorňuje.


Česká kuchyně je dlouhodobě na vzestupu, vznikají nové restaurace, které se specializují na české produkty a snaží se rádoby staré české recepty udělat v modernější úpravě. RADEK KAŠPÁREK

Po získání prestižní michelinské hvězdy zůstal nohama na zemi, uvědomuje si mnohonásobně větší zátěž a zodpovědnost za chod restaurace, protože hvězda se musí každý rok obhajovat. „Snažím se být lepší a lepší, za rok mám dobrý pocit, že jsem ten field posunul o kus dál,“ říká.

Proto také věří, že se jim michelinská hvězda podaří obhájit. A 14 kuchařů si už vychovává dva nástupce. „Jsou mladí, perspektivní, chápou moje myšlení,“ pochvaluje si s tím, že vyjít s ním v práci je velký problém, protože nepustí na plac sebemenší chybu.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio