Německo se bojí nepovolené pyrotechniky z Česka a Polska. Policie hlídá příhraniční oblasti

S blížícími se oslavami konce roku roste zájem Němců o zábavní pyrotechniku, jejíž prodej podléhá přísným opatřením. Lidé si ji tak vozí z České republiky a Polska. Proto místní policie hledá v pohraničních oblastech nepovolené dělobuchy a rachejtle.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zábavní pyrotechnika

Zábavní pyrotechnika | Foto: Epic Fireworks

Na dálnici u Waidhausu v Bavorsku policie zastavila řidiče, u kterého nalezla přes 1200 kusů nelegální pyrotechniky. „Auto bylo naložené dělobuchy až po střechu," uvedla policie. Náklad vážil 122 kilogramů a řidič hlídce vypověděl, že vše nakoupil na asijském trhu v Česku.

Podobně velký úlovek ohlásila policie v Hettstedtu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, kde provedla razii v jednom z obchodů. Při prohlídce odhalila přes 900 kusů neschválené pyrotechniky z Česka a Polska. Na místě policisté zajistili i hotovost, která podle všeho pocházela z prodeje dělobuchů. Dalších 60 rachejtlí našli policisté při domovní prohlídce překupníkova bytu.

Sasko si stěžuje na pyrotechniku z Česka, lupiči se s ní dostávají do bankomatů

Číst článek

Rovněž 60 dělobuchů našli policisté v batohu jistého třináctiletého chlapce v krušnohorském Breitenbrunnu na saské straně hranice, uvedl deník FreiePresse. Pyrotechniku, která byla bez kontrolních štítků, si mladík zakoupil v Česku.

Během čtvrtečního odpoledne a večera němečtí policisté zabavili nepovolenou pyrotechniku mimo jiné u jistého patnáctiletého chlapce z Lipska a u trojice mladíků, kteří si z Česka přes Klingenthal právě přivezli přes 240 dělobuchů.

V Německu jsou ohňostroje povoleny jen krátce mezi Silvestrem a časnými hodinami Nového roku. Zcela zakázány jsou mimo jiné v blízkosti kostelů, dětských útulků, domovů důchodců a nemocnic. Omezen je proto také prodej zábavní pyrotechniky. Tu mohou zájemci koupit jen tři dny před Silvestrem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme