V Polsku pohřbili řidiče kamionu z Berlína. Dorazil i prezident Duda, lidé se nevešli do kostela

Za účasti prezidenta Andrzeje Dudy a stovek dalších lidí se v pátek v Polsku konal pohřeb řidiče kamionu, který zemřel při teroristickém útoku na berlínském vánočním trhu. Informovala o tom televize TVN24. Řidič Lukasz Urban, jehož mnozí Poláci i Němci považují za hrdinu, byl zastřelen pravděpodobným pachatelem útoku Anisem Amrim, který pak s jeho kamionem najel minulý týden do vánočního tržiště a zabil dalších 11 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po mši byla rakev s Urbanovými pozůstatky uložena v rodinném hrobě na místním hřbitově.

Po mši byla rakev s Urbanovými pozůstatky uložena v rodinném hrobě na místním hřbitově. | Zdroj: Reuters

Před kostelem ve městě Banie na severozápadě Polska, kde v pravé poledne pohřební obřad začal zádušní mší, se i se svými vozy shromáždila skupina Urbanových kolegů, kteří dávali najevo lítost nad jeho skonem troubením klaksonů.

Vedle Dudy se mše zúčastnila i šéfka kabinetu premiérky Beata Kempaová, místopředseda dolní komory parlamentu Joachim Burdzinski či zástupce německé ambasády v Polsku.

Polský řidič kamionu teroristický útok v Berlíně nejspíš zmírnit nemohl, těžce zraněn byl už před ním

Číst článek

„Poláci již byli mezi oběťmi teroristických útoků spáchaných islámskými fundamentalisty, ale tragédie, k níž došlo v Berlíně, je výjimečná pokud jde o bezohlednost a krutost pachatele," přečetla během obřadu Kempaová dopis premiérky Beaty Szydlové.

U kostela, do něhož se vešly zhruba dvě stovky lidí, se shromáždil dav dalších obyvatel z okolí, kteří vzdávali hold sedmatřicetiletému řidiči, jenž s rodinou žil v nedaleké obci Rožnowo.

Smuteční jízda kolegů

Po mši byla rakev s Urbanovými pozůstatky uložena v rodinném hrobě na místním hřbitově. Řidiči kamionů poté se svými vozy vyzdobenými polskými vlajkami se smutečními černými stuhami vyrazili na smuteční jízdu do okolí města.

Urban byl v Berlíně s kamionem naloženým ocelí, který několik hodin před masakrem podle vyšetřovatelů Amri přepadl a poranil řidiče na hlavě. Není zcela jasné, zda Polák žil ještě v době útoku, podle výsledku pitvy je však patrné, že mu vážnost jeho zranění nedovolila jakkoli zmírnit následky atentátu.

Náklady pohřbu hradí polská vláda, která rovněž přislíbila, že Urbanově rodině vyplatí mimořádnou rentu. Tisíce Němců na internetu podepsaly petici, která navrhuje udělit mu posmrtně nejvyšší německé vyznamenání, Spolkový kříž za zásluhy.

Pohřbu polského řidiče kamionu se zúčastnil polský prezident Andrzej Duda. | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme