Babišův Agrofert má nejnižší tržby za čtyři roky. Vázl prodej hnojiv

Firma Agrofert, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš, hlásí nejhorší výsledky za poslední čtyři roky. Podle bilanční zprávy zveřejněné ve firemním časopise Agrofert magazín zakončila firma rok 2016 s nekonsolidovanými tržbami 214 miliard korun. Klesly jí tržby i zisk, meziroční propad je o 11 procent. Zároveň proinvestovala 18 miliard korun. Horší výsledky skupina zaznamenala naposledy v roce 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat | Foto: Filip Jandourek

Výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz si myslí, že skupině klesne i zisk.

„Nad rámec uvedené bilance ve firemním magazínu nebudeme detaily komentovat. Zveřejníme až auditované výsledky na jaře 2017,“ řekl ve stručnosti serveru iHned.cz tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Pokud projde „lex Babiš“, zbavím se Agrofertu, řekl v rozhovoru ministr financí

Číst článek

Za pokles tržby a zisku mohou hlavně horší prodeje hnojiv. Přesto chemický sektor Babišovy firmy vydělala nejvíce. Do chemického průmyslu dává skupina Agrofert také nejvíce peněz.

„Investice v rámci koncernu letos činily téměř 18 miliard korun, Více než polovina z toho připadá na oblast chemie,“ tvrdí Mráz v bilanční zprávě.

Nákup půdy a modernizace chemičky

Největší část zmíněných 18 miliard korun proinvestovala firma mimo jiné do nové zemědělské půdy nebo obří modernizace slovenské chemičky Duslo Šala. Celý projekt má podle dříve zveřejněných informací vyjít na osm miliard korun, jedná se tak o nejdražší investici v historii Agrofertu.

Rok 2016 ministra financí Andreje Babiše: Čapí hnízdo, lex Babiš a zavedení EET

Číst článek

„Významné jsou také investice do nové výrobny hnojiv probíhající v Lovochemii a do výroby čpavku a hnojiv v německém SKW Piesteritz,“ stojí dál ve zprávě.

Nejvíce peněz utratily zemědělské společnosti, které spadají do holdingu Agrofert, za novou půdu. Jedná se o částku 360 milionů korun. Firma také nakoupila společnosti Lužanská zemědělská, Agrodružstvo Kačice, Agropark a Zemspol Kyjov.

ČRo, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme