Úspěšný rok pražské zoo: přes tisíc mláďat a rekordní milion a půl návštěvníků

Pražskou zoologickou zahradu letos navštívilo přesně 1 448 353 lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Miliontého návštěvníka přivítala zahrada již 16. srpna a už od 4. prosince bylo zřejmé, že návštěvnost letos pokoří rekord. V sobotu to sdělila mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Návštěvnický rekord dosud držel rok 2014, kdy do Troji zavítalo 1,38 milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slůňata ve výběhu si rozumí.

Slůňata ve výběhu si rozumí. | Foto: Petr Hamerník , ZOO Praha

Uplynulý rok považuje zoo za úspěšný nejen kvůli počtu návštěvníků, ale i kvůli řadě chovatelských úspěchů, mimo jiné narození dvou slůňat. Celkově letos v pražské zoo přišlo na svět 1323 mláďat celkem 229 druhů savců, ptáků a plazů. Například hrabáče afrického nebo hrocha obojživelného.

Mládě hrabáče afrického poutalo pozornost už jen svým vzhledem. | Foto: Petr Hamerník , ZOO Praha

Mimořádnou událostí bylo, když se v dubnu sloní samici Janitě narodilo slůně později nazvané Maxmilián. Šlo o první mládě slona, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato. V říjnu k němu přibyl sameček Rudolf.

Slůňata Maxmilián (větší) a Rudolf (menší). | Foto: Petr Hamerník , ZOO Praha

Nečekaný byl přírůstek v rodině goril - v dubnu se narodilo mládě čtyřiadvacetileté Shindě. Gorilí sameček následně dostal jméno Ajabu - svahilsky zázrak. Nikdo už nevěřil, že samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka. „Nečekaný porod byl velkým překvapením nejen pro veřejnost, ale i pro pracovníky zoo," dodala Myslivečková.

Gorilí chlapeček byl prvním mládětem samice Shindy. Její zabřeznutí byl malý zázrak. | Foto: Petr Hamerník , ZOO Praha

Za úspěch považuje zahrada také transport koní Převalského do Mongolska, celkově už šestý. Letos přepravil armádní letoun čtyři klisny z Prahy do přísně chráněné oblasti Gobi B, navíc zoologové přemístili tři klisny a jednoho hřebce v rámci Mongolska, a to z národního parku Chustaj rovněž do Gobi B. Pražská zoo patří v chovu těchto vzácných zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

První nedůvěřivé kroky koní Převalského v jejich domovině. | Foto: Václav Šilha, Zoo

Pozornost vyvolala pražská zoologická zahrada i začátkem března, když z voliéry poškozené mokrým sněhem uletělo 18 vzácných ibisů skalních. Do pátrání se zapojily osobně i přes sociální sítě tisíce dobrovolníků, a i díky nim se podařilo pracovníkům zoo postupně odchytit všechny ptáky.

Ibisi na útěku vzbudili poprask v celé Praze. | Foto: Petr Hamerník , ZOO Praha

V dalších letech chce zoo postavit nový pavilon goril, expozici australské fauny, nový prostor pro lední medvědy či pavilon pro pandy velké.

Malý hrošík Fanda přišel na svět v únoru. | Foto: Václav Šilha, Zoo

Zoo je příspěvkovou organizací hlavního města. Pražští radní v srpnu schválili plán rozvoje zahrady na dalších pět let, který počítá s investicemi až 838,6 milionu korun. Pavilon goril, který by měl se souvisejícími stavbami stát celkem 121 milionů korun, je v tomto dokumentu zařazen mezi stavby klíčového významu. Praha současně řeší, jak odlehčit dopravně přetížené Troje a zlepšit propojení zoologické zahrady s Prahou 6. Vzniknout by měla třeba nová lávka přes Vltavu pro pěší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme