Na český trh vstupuje nová banka. Záložna Creditas získala licenci od ČNB

Největší tuzemská záložna Creditas se mění ve stejnojmennou banku. Uspět na trhu by chtěla stejně jako v nedávné minulosti jiné banky – Air Bank, Equa bank nebo Zuno Bank (ta ale nyní končí).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka Praha

Česká národní banka Praha | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Creditas o bankovní licenci požádala ČNB kvůli změně legislativy. Zákon, který je v platnosti od poloviny roku 2015, totiž omezuje maximální bilanční sumu záložen na 5 miliard korun. Původem 1. Třebíčská záložna, nyní Creditas, je ale v této době už na 11 miliardách.

„V současné době máme něco málo nad 20 000 klientů. Naše ambice pro rok 2017 jsou v podstatě zdvojnásobit tento počet klientů,“ říká předseda představenstva Vladimír Hořejší.

Podle nezávislého analytika Petra Hlinomaze má nová banka výhodu, že jako kampelička už na trhu působila od roku 1996. „Má to prostředí, má to zkušenost, má své klienty a své zdroje.“

Úspěch banky na trhu bude z velké části záležet na její nabídce. „Banka dává příslib klientům, že jejich úspory budou zhodnoceny úrokovou sazbou nad 1 %, čemuž klienti rozumí. A další věc je, že slibují účet opravdu bez jakýchkoliv podmínek,“ říká finanční analytička společnosti Partners Dagmar Prajzlerová pro Český rozhlas.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme