Policisté jezdili do lázní lihového bosse Březiny. Nevěděli jsme to, vysvětlují

Je to dosud neznámá kapitola z případu lihové mafie, která může skrývat odpověď na otázku, proč tak nerušeně dlouho kvetl v Česku obchod s nelegálním alkoholem. Jak nyní zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, někteří policejní důstojníci se jezdili rekreovat k rodině lihového bosse Radka Březiny. Konkrétněji: v době, kdy kolem Březiny kroužila zlínská policie, posílali její jihomoravští kolegové své lidi do Březinových Lázní Kostelec na ozdravné pobyty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Lázně Kostelec, který patří rodině lihového bosse Radka Březiny

Hotel Lázně Kostelec, který patří rodině lihového bosse Radka Březiny | Foto: Filip Jandourek

Druhý prosincový pátek nepřipomíná nic z dramatu, které se v nevzhledné budově v kopcích nad Kostelcem u Zlína odehrálo na konci října 2012. Březinu zde policie zatkla ve sklepě u kotle, schovával se v pilinách. Nyní ale hotel působí ospalým dojmem.

V lobby před jídelnou diskutuje jen několik postarších hostů, přilehlá restaurace zeje prázdnotou úplně. Pouze na baru se se servírkou vybavuje jeden ze štamgastů, který ještě před chvílí cvičil golfové odpaly na místním trenažeru.

Devítijamkové venkovní hřiště již odpočívá po sezoně, a i když hotel láká na vyhřívané venkovní bazény, kouř stoupá pouze z jediné vířivky. Samotné lázně, k nimž hosté od hotelu musí parkem sejít prudký kopec, však evidentně fungují. Léčí se v nich pacienti s pohybovými a kožními problémy.

Šéfa lihové mafie Radka Březinu poslal soud na 13 let do vězení

Číst článek

A to navzdory tomu, že Březinu již olomoucký krajský soud nepravomocně poslal na 13 let za mříže kvůli miliardovým daňovým únikům při obchodem s lihem. Před sedmi lety tu ale bylo podstatně živěji. Kromě obvyklých hostů se tady střídali i policisté. Až doposud to přitom bylo zapovězené téma: odpovědné policejní útvary čelily kritice, že Březinu nechávaly léta beztrestně podvádět.

27 ozdravných pobytů

Informace o policejní rekreaci v sídle rodiny hlavy lihové mafie tak zůstávala pod pokličkou. Zpravodajský web Českého rozhlasu ji potvrdil až s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím.

"V roce 2007 byla Policií České republiky, Správou Jihomoravského kraje, uzavřena v rámci vyhlášené zakázky smlouva na zabezpečení 27 ozdravných pobytů policistů formou tělesných rehabilitačních aktivit s firmou Lázně Kostelec se sídlem Hotel Lázně Kostelec," odpověděl šéf kanceláře ředitele jihomoravské policie Jindřich Secký.

Firmu Lázně Kostelec přitom podle obchodního rejstříku vlastní společnost Zlínsat, kde je aktuálně hlavním majitelem otec Březinů Vladimír, deset procent v ní má jeho syn Tomáš. Donedávna však ve Zlínsatu oficiálně působil i sám lihový boss Radek Březina: v době, kdy policie podepsala smlouvu na léčebné pobyty, měl ve firmě pět procent.

Radka Březinu soud potrestal 13 lety a propadnutím majetku. Ovládal podle něj organizovanou skupinu, která v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně. Stát tak podle soudy obrali skoro o 6,5 miliardy korun. Společně s bratry Březinovými soud prozatím nepravomocně poslal za mříže pět dalších lidí.

Informace nám známy nebyly

Zlínští policisté však Březinu stíhali v souvislosti s nedovolenou výrobou lihu již v 90. letech, Zpravodajský web Českého rozhlasu proto zajímalo, zda jejich jihomoravským kolegům přijde vhodné, že si do jeho hotelu jezdili léčit nemocné klouby.

"Vše proběhlo v rámci platných předpisů. Žádné informace ve směru, který naznačujete, nám nebyly známy," odpověděl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb a odkázal na původní odpověď ředitele kanceláře.

"Mohu jen zopakovat, že smlouva byla uzavřena v rámci vyhlášené veřejné zakázky na již zmiňovaných 27 pobytů. Celkem bylo tehdy v rámci zakázky malého rozsahu vysoutěženo čtyřmi subjekty 188 poukazů," napsal Šváb.

Radka Březinu soud prozatím nepravomocně potrestal 13 lety, jeho bratr Tomáš jako nejbližší spolupracovník dostal pouhé čtyři roky díky tomu, že pomohl vyšetřovatelům. Obchodováním s nelegálním lihem měli stát na daních obrat o 6,4 miliardy korun. Miliony litrů černého lihu skladovali na řadě míst Česka.

A jak u soudu vypověděl Tomáš Březina, lihová mafie, již šéfovali, dostávala od policistů i celníků varování o možném sledování. Celníky podle něj jeho bratr uplácel a měl zprostředkované kontakty až do vysokých pater policie. "Určitě to mohlo být více útvarů," řekl Tomáš Březina České televizi.

Policie již od provalení lihové aféry čelí kritice, že vůči Březinově gangu postupovala liknavě. O nelegálním obchodu s lihem na nahrávce natočené krátce před spácháním sebevraždy například hovořil i člen jihomoravské expozitury protimafiánského útvaru Stanislav Švábenský. Podle něj mu ve vyšetřování bránili nadřízení.

Všichni to ví

"Všichni to ví, že v Ostravě se v tomhle jelo ve velkém, od Zlínska až nahoru. Měli jsme telefony čísla, domy, kde se to míchá, bylo zjištěno, že líh se vozí z Polska... Je mi z toho do breku, když jsem potom viděl, jak ÚOOZ najednou z ničeho nic začal zasahovat po domech a začal organizovat zátah na výrobce a vedení se začalo bít do prsou, jak zachránili a zajistili obrovské množství lihu, což dávno už mohlo být a všichni to věděli,“ tvrdí Švábenský na nahrávce, kterou má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

Detektivové nakonec obvinili 11 z nich kvůli ledabylému dohledu nad Březinovými, stíhání šesti ale později zastavili kvůli promlčení.

„Jejich povinností bylo důsledně zajistit, aby se v průběhu procesu denaturace stal přidáním denaturačních prostředků z čistého lihu (podléhajícího spotřební dani) líh nepoužitelný ke konzumaci (a spotřební dani již nepodléhající). Ledabyle měli zejména organizovat svou přítomnost u celého procesu denaturace a samotný dozor pak měli provádět povrchně a nesvědomitě," konstatoval protimafiánský útvar.

Krajský soud v Olomouci. Radek Březina před líčením v kauze takzvané lihové mafie | Foto: Lenka Kratochvílová

Jestli se v hotelu a lázních Březina potkával s důstojníky, lze zpětně obtížně zjistit. Podle všeho to nevědí ani státní zástupci, kteří lihovou aféru vyšetřovali. "Slyším to od vás poprvé, nebudu to komentovat," uvedl Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

A podobně mluví i Březinův obhájce Filip Opatřil. "Já o tom nic nevím, takže bez komentáře," reagoval advokát.

A dnes, více než čtyři roky po Březinově zadržení? Do lázní Kostelec se prý žádní policisté oficiálně rekreovat nejezdí. "Hromadně je sem neposílají, jestli jsou u nás ubytovaní, pak si kupují pobyty individuálně," dušuje se jedna z recepčních a raději obratně nabízí katalog s lázeňskými procedurami.

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme