První stupeň ohrožení zrušíme až po delší době bez teroristických útoků v Evropě, řekl Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v bilančním rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že sociální demokracie je jediná strana, která bude konkurovat hnutí ANO Andreje Babiše v letošních volbách. Také mluvil o bezpečnostní situaci a vysvětlil, kdy bude možné změnit současný první stupeň ohrožení země na nulu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka | Foto: Martin Svozílek

Sobotka se domnívá, že sociální demokracie je jedinou stranou, která je schopná konkurovat hnutí ANO. O vítězství se podle premiéra bude rozhodovat právě mezi nimi. Lidovci ve spolupráci se Starosty podle něj nemají šanci na vítězství.

Premiér také řekl, že hlavní cílovou skupinou ve volbách budou pro ČSSD zaměstnanci. „Ti dneska mají mzdy, které jim neumožňují, aby se jejich rodiny příliš nadechly. My máme sice nízkou nezaměstnanost, ale skoro 40 procent rodin nemá žádné finanční rezervy, v zásadě žijí od výplaty k výplatě. Určitě naší důležitou voličskou skupinou jsou senioři. Přicházíme s myšlenkou jiného systému valorizace penzí, který trošku sevře ty nůžky, které se rozevírají mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem v České republice,“ vysvětlil pro Českou televizi Sobotka.

Úspěchy vlády? Vyšší minimální mzda, bezpečnost i čerpání eurofondů, bilancoval Sobotka

Číst článek

Ohledně bezpečnostní situace Sobotka řekl, že je důležité, aby si státy Evropy vyměňovaly informace. Žádná z nich není podle premiéra ostrov sám pro sebe a potřeba čelit snahám Islámského státu rozdmýchat teroristické aktivity uvnitř Evropské unie.

„Tím, že nebudeme podporovat to, aby se vytvořila nějaká silná muslimská komunita v České republice, a také tím, že budeme spolupracovat s našimi partnery v Evropě, tak jako teď komunikačně spolupracujeme s Německem, s německou policií, s německými tajnými službami, tak abychom byli přesně orientováni a mohli zacílit naše bezpečnostní opatření,“ dodal Sobotka.

Premiér nechce v České republice trvale udržovat první stupeň ohrožení. Na nulu by se ale Česká republika mohla vrátit jen v případě delšího období bez teroristického útoku v Evropě.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme