Střelec proklouzl mezi 17 tisíci policisty. Turecká média spekulují, jestli jsou po čistkách bezpečnostní složky akceschopné

Po teroristickém útoku na klub Reina začala turecká média spekulovat, jestli jsou bezpečnostní složky po čistkách, které provedla vláda po neúspěšném puči, akceschopné. Českému rozhlasu Plus to řekl vedoucí generálního konzulátu České republiky v Istanbulu Petr Mareš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko po útoku v klubu Reina

Turecko po útoku v klubu Reina | Zdroj: Reuters

Tureckým médiím se nelíbil postup policie přímo při útoku a krátce po něm. Teroristovi se totiž povedlo teroristický čin spáchat a poté nepozorovaně utéct, i když v ulicích hlídkovalo na 17 tisíc policistů.

„Proto turecká média vyslovují pochybnost, nakolik jsou po čistkách turecké bezpečnostní složky akceschopné,“ řekl Mareš.

Kvůli čistkám po nepovedeném červencovém puči v Turecku totiž v řadách policie i armády skončilo mnoho zkušených příslušníků, které nahradili nováčci.

Turecké úřady identifikovaly většinu obětí novoročního útoku. Čech mezi nimi není

Číst článek

Média ale podle Mareše nekritizují ani tak řadové policisty, kteří jsou vidět každý den na ulicích, ale hlavně vrchní vedení a štáby. „Což je o to překvapivější, že turecká média jsou v tuto chvíli pod přísným dohledem tureckých úřadů,“ divil se Mareš.

Informace, která místní média mají, jsou ale velmi kusé, protože stejně jako při všech 17 teroristických útocích, které se staly v Turecku v roce 2016, i na tento bylo uvaleno informační embargo.

Část města, ve které se útok stal, je podle Mareše jednou z nejevropštějších oblastí v celém Turecku. Připomíná bohaté čtvrtě v Evropě. Proto se zde odehrávaly standardní oslavy evropského nového roku.

A to by mohl být podle Mareše problém. „Nejvyšší státní orgán pro věci církevní V Turecku vydal několik dní před koncem roku prohlášení, ve kterém označil evropské oslavy Nového roku a Vánoc za něco, co je cizí turecké a islámské kultuře,“ vysvětlil. Podle Mareše to jen dokresluje atmosféru současného Turecka.

Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme