Jak se ve zdraví dožít vysokého věku? Hlavně to chce nadšení, dokazují století

UVNITŘ FOTOGRAFIE. S více než sto tisíci obyvateli ve věku 100 a více let je Španělsko - hned po Japonsku - druhou zemí, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Jaký je život po ‘stovce‘? Série fotografií nezachycuje jen staré tváře, ale také životní příběhy. Ukazuje vášnivé klavíristy, divadelníky a fanoušky Realu Madrid. Pomáhá manuální práce i o dvacet let mladší manželka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maria Josefa Guillenová, 103 let.

Maria Josefa Guillenová, 103 let. | Zdroj: Reuters

Andrea Comas, fotograf agentury Reuters, sbíral po celý rok příběhy stoletých Španělů. A společně s tím i jejich tipy na dlouhý život. Jedno mají společné - chuť do života. Ať už je to zájem o ochotnické divadlo, hra na klavír, práce na poli nebo péče o postiženého syna, tito zasloužilí pamětníci nezahálí.

106letý Pedro Rodriguez ze severu Španělska hraje každý den na klavír. Stojí v obývacím pokoji jeho bytu, který obývá se svou o dvacet let mladší manželkou. Často zajdou na návštěvu i jejich dcery. „Na klavír mě naučily hrát jeptišky, když jsem byl ještě dítě,“ říká, zatímco vyťukává do bílých klapek melodii španělského valčíku.

Pedro Rodriguez, 106 let. | Foto: Reuters

Francisco Nunez je nejstarším člověkem z Comasových fotografií. Má už 112 let a nemá rád domovy důchodců. „Jsou plné starých lidí,“ zdůvodňuje vitální stařík v baretu. Má štěstí, že mohl zůstat doma, stará se o něj jeho dcera. Sama má 81 let.

Francisco Nunez má 112 let. | Foto: Reuters

Všichni tito lidé zažili Španělskou občanskou válku, která proti sobě mnohdy štvala dřívější sousedy. Nechala za sebou stovky tisíc mrtvých a byla vystřídaná 36 let trvající diktaturou generála Franca.

101letá Pilar Fernandezová vzpomíná, jak během válečných let spolu se svými devíti sourozenci trpěla hladem. Sama se rozhodla mít dítě jen jedno. „Více jsem jich neměla z čistého strachu, že se historie bude opakovat,“ říká. Nyní žije na severu Španělska s rodinou své jediné dcery. Stále pomáhá s prací na poli i péči o domácí zvířata. A její tip na dlouhověkost? Lžička medu denně a tradiční studená španělská polévka gazpacho.

Pilar Fernandezová se svou dcerou, vnučkou a pravnučkou. | Foto: Reuters

Gumersindo Cubo má také 101 let. Podle něj má jeho dlouhověkost kořeny už v dětství, které strávil v domě v lese se svými osmi sourozenci. Jeho otec pracoval jako správce přírodního parku. „Je to o vdechování borovicové pryskyřice z lesů, kde jsem žil jako dítě," říká. Když byl nemocný, matka mu dávala sklenici s pryskyřicí i pod postel.

Gumersindo Cubo, 101 let. | Foto: Reuters

Maria Josefa Guillenová má 103 let. Na jihu Španělska žije se svým postiženým synem. Pracovat jako švadlena začala už jako dvanáctiletá. Směje se při vzpomínce, že první, co musela ušít, byly rovnou plesové šaty. I tahle vitální paní miluje polévku gazpacho.

Maria Josefa Guillenová, 103 let. | Foto: Reuters

102letá Rafaela Ponsová žije na ostrově Menorca. I když bydlí sama, dcera ji navštěvuje každý den. Oddaná fanynka fotbalového klubu Real Madrid začíná každý den lžící medu.

Rafaela Ponsová, 102 let. | Foto: Reuters

Lucii Manzano je rovných sto let. Žije v domově důchodců nedaleko Madridu. Usmívá se při vzpomínce na to, jak se v její rodné vesnici oblékli do barev padlé druhé Španělské republiky během návštěvy úředníku frankistické diktatury. „Nejdůležitější je zůstat věrný sám sobě,“ shrnuje stoletá dáma.

Lucia Manzano, 100 let. | Foto: Reuters

Maximino San Miguel pózuje s fotografií sebe sama, když byl mladý. Dnes je mu 102 let, svou největší vášeň – ochotnické divadlo – objevil ale až ve svých osmdesáti. Hrál v mnoha lokálních představeních, navíc rád čte knihy o tradicích. Do školy nechodil, už jako dítě musel pracovat na pastvě.

Maximino San Miguel, 102 let. | Foto: Reuters

Stoletá Esperanza Allesová žije se svou dcerou na ostrově Menorca. Oči se jí rozzáří, když vzpomíná, jak jako dítě viděla první letoun, který kdy přes ostrov přeletěl.

Esperanza Allesová se svou dcerou. | Foto: Reuters
 

Mohlo by vás také zajímat

Hrozí vesnickým hospodám zánik? Senát čeká ostrý souboj o protikuřácký zákon Hrozí vesnickým hospodám zánik? Senát čeká ostrý souboj o protikuřácký zákon

UDÁLOST ROKU 2017. Letošek by Česku mohl přinést restaurace bez cigaret. V prosinci poslanci schválili druhou verzi vládního návrhu...

 
Krávy s dírou v boku. Chovatelé zjistí správné složení krmiva. Ochránci považují zákrok za krutý Krávy s dírou v boku. Chovatelé zjistí správné složení krmiva. Ochránci považují zákrok za krutý

VIDEO. Tyto krávy se od těch ostatních příliš neliší, jen mají na boku větší kulaté „okno“. Chovatelé se jím kdykoli mohou podívat přímo do žaludku. U spousty živočichů by takový tunel znamenal smrt, ne však u krav, které mají žaludek složený ze čtyř...

 
Dvoucentimetroví zabijáci. Nejjedovatější medúzy míří k australským plážím Dvoucentimetroví zabijáci. Nejjedovatější medúzy míří k australským plážím

Jsou malé jen jako nehet na palci. Přesto vám mohou způsobit velmi vážné zdravotní obtíže. Medúzy z třídy čtyřhranek míří k australským...

 
 

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme