První astronomický úkaz roku. Oblohu rozzáří jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy

Prvním významným astronomickým úkazem letošního roku je jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy. Pozorovatelé uvidí v noci z úterý na středu až 60 meteorů za hodinu. Ideální podmínky mají být na horách, daleko od umělého osvětlení měst. Jev lidé uvidí pouhým okem. Znovu budou tak příznivé podmínky pro sledování Kvadrantid za dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorický roj

Meteorický roj | Foto: Petr Horálek, Miloslav Druckmüller

„Kvadrantidy jsou meteorický roj. Do zemské atmosféry tak vstupuje proud velmi malinkatých částeček o rozměru kolem milimetru meziplanetární hmoty,“ popsal jev Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

„Částečky mají vždy původ v jednom mateřském tělese, většinou to bývá kometa, někdy také asteroid,“ upřesnil Suchan.

V případě Kvadrantid je podle něj možné, že původní těleso už neexistuje. V roce 1490 zřejmě vytvořilo velmi silný meteorický roj a od té doby se jednou ročně částečky srážejí se Zemí.

Roje, zatmění i komety. Vesmír chystá na příští rok show, začne ale o vteřinu později

Číst článek

K pozorování tohoto zajímavého astronomického jevu není potřeba žádných přístrojů, jen teplé oblečení do mrazivé noci. Nejlépe se meteory pozorují vleže, znalci proto doporučují spacák a karimatku. Suchan pak radí vyjet z města.

„Pro pozorování meteorických rojů, zejména těch zimních, platí rada jet do hor. A to z mnoha důvodů. Jednak kvůli inverzní oblačnosti, dále kvůli průzračnosti vzduchu a třetím důvodem je větší vzdálenost od větších měst, které svítí svým umělým světlem,“ vyjmenoval Suchan.

Meteorický roj Kvadrantidy má radiant, což je místo, odkud meteory jakoby vylétají, na rozhraní souhvězdí Pastýře a Draka, kousek východně za ojem Velkého vozu. Nejznámějším meteorickým rojem jsou pak srpnové Perseidy, v prosinci se zase dají pozorovat Geminidy.

Simulační grafika k roji Kvadrantid 2017 | Foto: Petr Horálek (Astro.cz)/Stellarium

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme