Volvo přišlo ve Švédsku po více než 50 letech o prvenství. Nejvíce se prodával VW Golf

Poprvé od roku 1962 není nejprodávanější auto ve Švédsku od Volva. V roce 2016 si Švédové nejčastěji vybírali Volkswagen Golf. Úspěch v této severské zemi zaznamenala ale i česká Škoda Auto se svým modelem Octavia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen Golf GTE

Volkswagen Golf GTE | Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf si v roce 2016 koupilo 22 000 řidičů, což je skoro šest procent trhu s novými auty. Druhý nejoblíbenější a nejúspěšnější model, Volvo V70, tak Golf předběhl o necelých 750 aut.

Naposledy nebyl model od Volva neprodávanějším autem v roce 1962. Tehdy ho také předehnal Volkswagen se svým slavným modelem Beatle (Brouk).

Jižní Korea našla u BMW, Nissanu a Porsche falešné certifikáty. Zakázala jejich prodej

Číst článek

Neznamená to ale, že by Volvo nebylo nejprodávanější značkou ve Švédsku. Ze šesti nejprodávanějších modelů patří čtyři Volvu. Jeho dominanci narušily jen dva Volkswageny, vítězný Golf a pátý Passat.

Do první desítky se kromě modelů těchto dvou automobilek dostaly jen Toyota a Kia a také česká Škoda. Octavia první desítku uzavřela. Volvo jinak švédskému automobilovému trhu dále dominuje. Více než každé páté auto na tamních silnicích je právě od něj.

Rekordní rok

Prodej aut ve Švédsku v minulém roce byl rekordní v mnoha směrech. Prodalo se nejvíce nových aut, konkrétně 372 tisíc, což je o osm procent víc než předchozí rok. Prodal se také rekordní počet takzvaných super zelených aut, tedy modelů, které vyprodukují jen padesát gramů oxidu uhličitý za kilometr jízdy.

Těch se loni prodalo o 50 procent víc než rok předtím. V tomto směru podle serveru Fortune.com o to víc překvapí úspěch Volkswagenu, který jinde ve světě, hlavně ve Spojených státech, poškodil skandál s falšováním údajů o emisích a jeho prodeje tam padaly.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme