Na Facebooku jsou falešné účty Centra proti terorismu. Jeden změnil název na Roztomilé obrázky kočiček

Na Facebooku se v pondělí objevily dva falešné účty vydávající se za Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Nově vzniklý úřad ministerstva vnitra před nimi varoval. Jeden z nich se pak v úterý ráno přejmenoval na Roztomilé obrázky kočiček. Centrum začalo fungovat v pondělí a má monitorovat potenciální teroristické hrozby a bojovat s dezinformačními kampaněmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

„Na Facebooku se objevily dva falešné účty vydávající se za CTHH,“ varovalo v pondělí nově vzniklé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

První někdo založil v pondělí ráno, druhý pak vznikl v podvečer. V úterý dopoledne se pak jeden z nich nečekaně přejmenoval na Roztomilé obrázky kočiček - nevztekejte se pořád. Uživatelům, kteří stránku sledovali, se na sociální síti ukázalo vpravo nahoře oznámení o změně názvu.

„Jediným oficiálním účtem Centra je tento twitterový, @CTHH_MV,“ upozornil úřad ministerstva vnitra.

Falešný profil zmátl mimo jiné i mluvčího prezidenta republiky. Jiří Ovčáček spustil v pondělí na Twitteru nový účet nazvaný ČÚTI (@CUTIzpravy), kde nové centrum ministerstva vnitra kritizuje.

V jednom ze statusů ale odkazoval právě na jeden z falešných facebookových profilů, na což upozornili další uživatelé této sociální sítě, například zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty a vedoucí programu Kremlin Watch Jakub Janda.

Vznik nového úřadu kritizoval také prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství s tím, že jde o cenzuru. Útvar Zeman přirovnal ke komunistickému cenzurnímu orgánu Úřadu pro tisk a informace.

„Nepřál bych si, aby naše ministerstvo vnitra bylo jakýmsi novodobým Koniášem. Nepotřebujeme cenzuru, nepotřebujeme ideovou policii, nepotřebujeme nový Úřad pro tisk a informace, pokud máme i nadále žít ve svobodné a demokratické společnosti,“ uvedl Zeman.

Ministerstvo vnitra se ale jeho slova odmítlo. „Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ani žádné jiné pracoviště ministerstva vnitra nebude cenzurovat obsah médií ani internetu,“ sdělila mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Nové centrum má bojovat s terorismem a dezinformacemi na internetu. Ve speciálním týmu je asi 20 lidí, povede ho Benedikt Vangeli, který na ministerstvu vnitra působí jako vedoucí oddělení bezpečnostních hrozeb. Je mimo jiné autorem zákona o policii.

Přetažením bílé čáry uprostřed se můžete podívat, jak vypadala facebooková stranka před a po změně názvu.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme