Největší hokejová bitka v dějinách. Řež Kanaďanů a Sovětů řešili v Piešťanech zhasnutím světel

VIDEO: Před 30 lety skončil duel juniorského mistrovství světa mezi hokejisty Kanady a Sovětského svazu největší bitkou v historii hokeje. Rvačkou, kterou pořadatelé chtěli ukončit zhasnutím světel v hale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Piešťanech se servaly kompletní střídačky

V Piešťanech se servaly kompletní střídačky | Foto: repro

Hrála se 14 minuta druhé třetiny. Kanada vedla 4:2 a byla blízko zisku stříbrných medailí. Pak se ale na ledě strhla nevídaná rvačka.

„Dalo se to čekat. Sovětský svaz hrál agresivně celý turnaj, nás taky pořádně přitlačili, já měl spoustu modřin po zákroku Konstantinova. Hráli drsně, protože hokejově jim to nevyšlo. Frustraci si vybili na Kanadě,“ vzpomíná Martin Hosták, který na turnaji získal trofej pro nejlepšího střelce.

Trenér dvacítky Petr: Jsem na kluky pyšný, proti Kanadě si hrábli na dno

Číst článek

„Kanaďané si to pochopitelně nenechali líbit, protože velmoci jsou proti sobě hodně zaměřené. Zápas hrozně vyeskaloval. Rvaly se i střídačky, trenéři po sobě poštěkávali,“ dodává Hosták.

Do bitky se zapojili nejen hráči na ledě, ale postupně i všichni ze střídaček. Mladí hokejisté, včetně budoucích hvězd Shanahana, Fleuryho, Mogylného či Fjodorova, nepřestávali v šarvátkách dlouhých 20 minut.

Rozhodčí se už ani nesnažili od sebe hokejisty odtrhnout, po domluvě s pořadateli se snažili ukončit bitku tím, že v celé hale zhasli světla. Právě v té chvíli na zimní stadion dorazil i tehdejší výběr Československa, který hrál odpolední zápas s Finskem v Trenčíně.

„Jeli jsme se tam podívat, protože Kanada by v případě bodového zisku byla před námi. Přijeli jsme tam a místo toho, aby se hrálo, tak bylo zhasnuto, všude se válely hokejky a pár dvojiček se tam ještě rvalo. Akorát v polovině rvačky jsme se dostali do hlediště,“ dodává Martin Hosták.

Zápas už se nedohrál. Následně byly oba týmy z turnaje vyloučeny. Kanada tak přišla o jistou medaili. Hráči dostali zákaz startu v mezinárodních zápasech na 18 měsíců, který jim byl později snížen na půl roku. Trenéři nesměli na střídačky celé tři roky.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme