Hon na teroristu z Istanbulu: turecká policie zadržela na letišti dva cizince

Na Atatürkově letišti v Istanbulu zadrželi turečtí policisté v úterý dva cizince v souvislosti s novoročním masakrem v klubu Reina. O nejnovějším vývoji v honu na atentátníka, který má na svědomí 39 lidských životů, informuje agentura Reuters s odvoláním na tureckou stanici NTV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul po útoku na noční klub Reina

Istanbul po útoku na noční klub Reina | Zdroj: Reuters

Úřady mezitím zveřejnily nové fotografie podezřelého, který by podle tureckých médií mohl pocházet ze Střední Asie, z Uzbekistánu nebo Kyrgyzstánu. Podle listu Haber Turk je ale členem ujgurské menšiny z čínské provincie Sin-ťiang. Podle některých médií jeho totožnost už znají, nechtějí ji ale zatím zveřejnit. Několik světových médií uvedlo, že Turci pátrají po 28letém Kyrgyzovi Jachem Mašrapovovi.

Během razie v noci na úterý nasadila turecká policie v Istanbulu také helikoptéry a zatarasila i některé ulice. Zda při akci někoho zadržela, zatím není jasné. Už v pondělí v souvislosti s teroristickým útokem v baru Reina zadržela osm osob, pravděpodobný pachatel ale mezi nimi údajně není.

Podle agentury AP Turci už v souvislosti s atentátem zadrželi celkem 14 lidí. Agentura Reuters uvedla, že policie v terminálu mezinárodního Atatürkova letiště v Istanbulu zadržela kvůli útoku dva cizince. Jejich národnost úřady nezveřejnily. Zda jsou tito cizinci zahrnuti v celkové bilanci zadržených agentury AP, není jasné. Pohraničníci na letištích i na pozemních hranicích mají podle turecké agentury Dogan nejvyšší pohotovost.

Některá turecká média tvrdí, že úřady již totožnost pachatele znají, zatím ji ale nechtějí zveřejnit. Několik světových médií mezitím zveřejnilo fotografii cestovního pasu Jacheho Mašrapova, jde podle nich o hledaného střelce z Istanbulu. Dokument byl vystaven na konci října loňského roku. Turecká média už dříve uvedla, že pachatel atentátu přiletěl s manželkou a dvěma dětmi loni v listopadu do středotureckého města Konya. Rodinní příslušníci hledaného jsou údajně osobami, které Turci zadrželi v pondělí.

Turecké televize zveřejnily v úterý také video, na kterém se podezřelý natáčí na Taksimském náměstí v Istanbulu. Kdy nahrávka vznikla, ale není jasné.

Novoroční teroristický útok v istanbulském klubu si vyžádal 39 obětí, většinu z nich tvoří turisté z blízkovýchodních zemí. Například Spojené arabské emiráty dnes své občany varovaly, aby do Turecka nejezdili. Češi podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou. K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme