Vánoční svátky přibrzdily chřipku, Pardubický kraj je zatím pod hranicí epidemie

3. leden 2017

Počet lidí nakažených chřipkou v Pardubickém kraji mírně klesl. Neznamená to ale, že by byly viry na ústupu. Přes svátky totiž řada lidí k lékaři nešla a nemoc zkoušeli jednoduše vyležet. Krajští hygienici proto očekávají, že čísla znovu stoupnou.

Obavy zatím nejsou na místě, hranice epidemie je 1700 nemocných na 100 000 obyvatel, podle posledních čísel hygienické stanice je to teď asi 1100 nemocných. Největší potíže mají malé děti do pěti let, těch je nakažených chřipkou tolik, že u této věkové kategorie už se dá slovo epidemie použít.

Z okresů je na tom nejhůř Chrudimsko a výhled není zrovna příznivý - tento týden se hodně lidí vrací po dovolené do práce, děti znovu nastupují do škol a to všechno může podle hygieniků ovlivnit další rozšíření chřipky.

Lékaři sice zaznamenali těžší případy onemocnění i v našem kraji, ale zatím nejsou hlášené žádné závažnější situace, kdy by pacienti končili v nemocnici například s respiračním selháním.

Zákaz návštěv v Luži

V nemocnicích Pardubického kraje funguje běžný provoz a nejsou ani plánovaná žádná omezení návštěv. To ale neplatí pro Hamzovu odbornou léčebnu v Luži, která vyhlásila částečný zákaz návštěv. Ty od zítřka (4. 1.) nesmí do pavilonu C - ošetřovatelské péče.

autor: kop
Spustit audio