Čím méně fosforu organismus obsahuje, tím déle žije, zjistili vědci

4. leden 2017

Fosfor je nepostradatelný pro naše zdraví a jeho nedostatek vede ke vzniku nemocí. V současnosti je ale situace opačná: kvůli konzumaci velkého množství bílkovin a zejména průmyslově upravených potravin máme fosforu nadbytek, což může vést k poškození našich cév.

„Fosfor je důležitý prvek, který se v těle savců objevuje především v kostech,“ uvedl v Magazínu Leonardo primář Dialyzačního střediska Nefrocare v Praze-Krči Petr Táborský.

A není to poprvé, kdy se ukazuje, že i věci, které jsou v zásadě dobré, ve velkém množství škodí. „Dnes přijímáme mnohem více fosforu než naši předkové. Náš metabolismus je ale stále nastaven na situaci, která panovala před miliony let, kdy příjem masa a bílkovin byl mnohem menší, než je dnes.“

Fosfor přijímáme ve dvojí podobě: jednak jako přirozenou součást bílkovin, tedy masa a mléčných výrobků, druhým zdrojem jsou sloučeniny, které se do potravin přidávají v průběhu průmyslového zpracování, které často fosfor obsahují, zvláště nejrůznější barviva a konzervační látky.


„Obecně platí, že jestliže má někdo v krvi fosfor nízký, tak je to statistický předpoklad pro dlouhověkost. Ukázalo se, že to platí v celé přírodě. I zvířata, která mají vysokou hladinu fosforu v krvi, mají kratší dobu dožití jako třeba drobní hlodavci. A jak se zvířata dožívají vyššího věku, mají hodnoty fosforu nižší. Úplně nejnižší hodnoty fosforu se našly u lidí, kteří se dožili sta let.“

„Patří sem část přípravků, které jsou označovány jako éčka,“ upřesnil Táborský. „Dnes celkové množství fosforu, jak z potravin, tak z obsažených potravinářských sloučenin je mnohem větší, než s čím příroda počítala.“

Nejvíce ohroženi jsou pacienti s poškozenými ledvinami, protože zdravé ledviny jsou schopné fosfor vyloučit, byť za cenu nepříznivých regulačních mechanismů. „Ale fosfor škodí i zdravým lidem,“ upozornil nefrolog.

Zajímavá je i souvislost fosforu s dlouhověkostí. Vědci zjistili, že čím méně organismus obsahuje fosforu, tím déle žije.

„Ukazuje se, že příroda se fosforu jakoby bojí, a tam, kde se podaří udržet fosfor nízký, je předpoklad, že se člověk dožije vysokého věku, ačkoli to není žádná záruka,“ konstatoval Petr Táborský.

autoři: anr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.