McDonald's otevřel restauraci těsně u hranic Vatikánu. Protestují prodejci i kardinálové

Zhruba dvě stě metrů od vstupu na vatikánské Svatopetrské náměstí otevřela na konci prosince nadnárodní síť s rychlým občerstvením McDonald's svou pobočku. Provozovna v blízkosti centra římskokatolické církve se ale nelíbí některým kardinálům ani místním prodejcům, kteří o její zrušení žádali i papeže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tabulka s upozorněním na restauraci McDonald's pár kroků od Vatikánu

Tabulka s upozorněním na restauraci McDonald's pár kroků od Vatikánu | Zdroj: Reuters

„Bylo by lepší použít ten prostor na pomoc lidem, kteří to potřebují, jako místo pro pohostinnost, přístřešek a pomoc pro trpící tak, jako nás to učí Svatý otec,“ prohlásil na adresu restaurace loni, kdy byla ještě jenom v plánu, kardinál Elio Sgreccia. Ten označil restauraci pár kroků od Vatikánu za ostudu. Budova, ve které restaurace sídlí, sice patří církvi, nenachází se ale na území církevního státu.

K protestu kardinála se připojila i část majitelů místních obchodů a restaurací. Ti v dopise oslovili papeže Františka se žádostí, aby zabránil příchodu řetězce, který podle nich může narušit uměleckou, kulturní a sociální identitu čtvrti.

Poselství Městu a světu. Papež František popřál mír lidem v Sýrii a dalších konfliktních oblastech

Číst článek

Agentura Reuters, která o problému informovala, nicméně dodala, že v úterý reportéři zahlédli, jak restauraci navštívily řádové sestry. Samotný řetězec ve svém prohlášení zdůraznil, že se své restaurace v blízkosti historických památek vždy snaží přizpůsobit prostředí.

Společnost McDonald's se zároveň soudí s italským městem Florencie o 20 milionu dolarů poté, co starosta města odmítl její žádost o otevření restaurace.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme